Izvor: B92, 24.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasi, Ivanović i Balić o Kosovu

Čaglavica -- Trojica političara sa Kosova, Azem Vlasi, Oliver Ivanović i Numan Balić, održali su zajedničku konferenciju za novinare.

Savetnik premijera Kosova Azem Vlasi, lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović i Stranke demokratske akcije za Kosovo Numan Balić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Medija centru u Čaglavici složili su se da je učinak UNMIK-a nezadovoljavajući. Oni su, međutim, izneli različite stavove o poseti misije Saveta bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ujedinjenih nacija.

Vlasi je ocenio da je cilj dolaska delegacije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da se neke nestalne članice tog tela upoznaju sa situacijom na terenu.

"To nije misija koja će inicirati nove razgovore Prištine i Beograda jer su oni završeni. Na Kosovu više nema Sejde Bajramovića ni Rahmana Morine, predstavnika Albanaca koji bi želeli razgovor sa Beogradom", rekao je Vlasi aludirajući na svoje nekadašnje komunističke protivnike koji su se zalagali za suživot Srba i Albanaca.

Ahtisarijev plan nije najbolji, ali drugog nema, ocenio je Vlasi i dodao da je jedino moguće rešenje za status Kosova nezavisnost.

"Srbi na Kosovu danas žive teško, ali bolje nego 1999. i 2000. godine", kazao je on i izrazio razumevanje "za psihološki problem Srba da priznaju nezavisnost Kosova".

Upitan kakve su garancije da će u eventualnom nezavisnom Kosovu Srbi ostvarivati osnovna prava kada to nije bio slučaj ni u komunističkom režimu čiji je on bio važan činilac, Vlasi je rekao da je garancija za normalan položaj Srba Ahtisarijev plan institucionalnog okvira koji podrazumeva obavezu da se njegovi delovi ugrade u ustav.

Takođe, i shvatanje da Albanci ne mogu da naprave državu u kojoj neće biti dobro Srbima, dodao je on.

Komentarišući najavljeno okupljanje prognanih Srba u Jarinju u 26. i 27. aprila, Vlasi je rekao da ga to podseća na mitinge od pre 17 godina i dodao je da bi bilo bolje da tih 10.000 Srba dođe na Kosovo i time demantuje tvrdnje medija da ovde nema slobode kretanja.

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je izrazio nepoverenje da se za dva dana može realno sagledati situacija na Kosovu.

Ivanović je ocenio da o budućem statusu, nakon neuspešnih pregovora Beograda i Prištine u Beču, više ne odlučuju Srbi i Albanci već velike sile, koje će čim se dogovore rešiti status Kosova.

Okupljanje raseljenih Srba u Jarinju Ivanović je ocenio kao pogrešno jer Jarinje nije mesto za skup s obzirom na to da će članovi misije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija sleteti u Prištinu.

Lider SDA za Kosovo Numan Balić je rekao da Ahtisarijev plan nije dobar za Bošnjake i Albance i da je povoljan samo za kosovske Srbe.

Balić smatra da rešenje statusa Kosova neće biti nezavisnost, već da će se naći neko koje je "između zahteva Beograda i Prištine".

On je zatražio da prištinski pregovarački tim zbog jednonacionalnog sastava i loših rezultata podnese ostavku i da se oformi novi u čiji rad bi se uključili predstavnici svih naroda koji žive na Kosovu.

Okupljanje raseljenih Srba u Jarinju Balić je ocenio kao pogrešan potez, dodajući da to može da označi početak nemira na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.