Izvor: B92, 17.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlahović odbacio kritike Lige za zaštitu privatne svojine

Beograd -- Republički minsitar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović odbacio je kritike Lige za zaštitu privatne svojine da njegovo ministarstvo sprovodi nelegalnu privatizaciju i kriminalizuje ovu oblast. Reagujući na najave predsednika Lige Slavenka Grgurovića da će protiv njega i premijera Đinđića podneti krivične prijave, ministar Vlahović je za Radio B92 rekao da poštuje zakon o privatizaciji i naglasio da u tom zakonu jasno stoji da problem vraćanja oduzete imovine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne može da bude rešen bez zakona o denacionalizaciji. Aleksandar Vlahović je naveo i da se 5 odsto prihoda od privatizacije svih preduzeća odvaja u fond za restutuciju, iz kog će biti obeštećeni privatni vlasnici. "Mi smo u Zakonu o privatizaciji vrlo jasno rekli da je nemoguće izvršiti fizički povraćaj preduzeća, nego da će bivši vlasnici biti novčano komprenzirani i to u stopostotnom iznosu vrednosti kapitala preduzeća u momentu njihove nacionalizacije, odnosno u momentu njihovog oduzimanja. Problem je što je procedura i dokazivanja vlasništva odnosno nasleđa, i procedura isplate treba da bude regulisana Zakonom o denacionalizaciji, a vama je, kao i meni poznato da se u Ministarstvu finansija priprema projekat Zakona o denacionalizaciji i Zakona o restituciji i da bi on morao da ugleda svetlost dana u narednih mesec dana, odnosno da bude ponuđen na javnu raspravu", rekao je Vlahović.

U Ministarstvu finansija smo saznali da je ovaj zakon u završnoj fazi i da će uskoro ući u vladinu proceduru. To znači da prvo sva ministarstva daju svoje mišljenje o njemu, zatim ga usvaja vlada na sednici, i onda se nacrt zakona upućuje na javnu raspravu. Potom zakon ulazi u skupštinsku proceduru, da bi se o njemu izjasnili i poslanici, a kada će se to desiti, zavisi od broja zakona koji već čekaju na usvajanje i onih koje vlada uputi na usvajanje po hitnom postupku.U međuvremenu, predstavnici Lige za zaštitu privatne svojine najavljuju da će od sada podržavati sve svoje članove u preduzimanju lične odgovornosti u zaštiti imovine, što znači da će početi da ulaze u svoje lokale ne bi li zaštitili imovinu od nelegalne privatizacije. Ministar za privatizaciju Aleksandar Vlahović kaže za Radio B92 da taj potez nije dobar. "Sobzirom da će način i procedura njihovog obeštećenja za oduzeta preduzeća biti regulisana Zakonom o denacionalizaciji, a što se tiče uticaja na potencijalne kupce,nisam siguran da će tu biti ostvaren veliki efekat u smislu odbijanja tih potencijalnih kupaca, i nisam siguran da je to dobro i za budućnost preduzeća, a i za bivše vlasnike i njihove naslednike, niti da je to dobar način da ostvare ono što potražuju u procesu restitucije", rekao je Vlahović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.