Vladu prave i javno i tajno

Izvor: Politika, 19.Maj.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladu prave i javno i tajno

Svi bi da prave novu vladu Srbije. Neki javno, neki tajno.

Srpaka akademija nauka i umetnosti i rektori Beogradskog i Novosadskog univerziteta tvrde da je neophodno formirati ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj. Kaže se da je potrebno postaviti obrazovanje na nove osnove, tako što bi se udružilo s naukom, kako bi se zemlja adaptirala zahtevima novog vremena. Podseća se i da je posle ukidanja Ministarstva nauke 5.000 ljudi potpisalo peticiju da se ono >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vrati.

Centar za praktičnu politiku predlaže da se osnuje ministarstvo za ljudska prava koje bi obuhvatilo sve nadležnosti iz oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava nacionalnih manjina, ugroženih grupa, prava i položaja verskih zajednica i tranzicione pravde. Sada su ljudska prava razbacana u više ministarstava a osnivanjem jedinstvenog ministarstva bi se poslala poruka da ljudska prava jesu jedna od temeljnih vrednosti društva u Srbiji, obrazlažu predlagači.

Od koga zavisi da li će ovi, i eventualno neki novi, predlozi proći? Ko je najuticajniji i najmoćniji pri pravljenju kabineta? Kada se sastavlja vlada privrednici bi želeli da imaju jedno ili dva mesta u njoj, ali to nikada ne bi javno rekli. Političari se, kako smo se već uverili, otimaju o mesta u vladi. Ali i institucije i pojedinci bi voleli da imaju svoj uticaj pri sastavljanju vlade. Kada bi se svima udovoljavalo bilo bi stotinu ministarstava. To se svakako neće dogoditi, jer će novi kabinet morati da se skroji na određen broj ministarstava, koji bi trebalo da bude manji zbog krize, ali dovoljan da zadovolji stranke koje će ući u vladu.

Žarko Korać, predsednik SDU, kaže da su nekada veze u sastavljanju vlade jasne, a nekada nisu. „Ipak, mislim da će prevagnuti politički faktori. Biće zanimljivo koga će stranke predlagati za funkcije u vladi. Pregovori o sastavu vlade nisu laki i mogu da potraju. Prođu oni koji se slažu s predlozima i koji imaju veći broj glasova na izborima.”

Korać kaže da je predlog Akademije nauka zanimljiv, iako prosvetu razdvaja na dva dela, a da smo Ministarstvo za ljudska prava imali ranije. „Važno je ko je na čelu tog ministarstva za ljudska prava. To je ključno, jer mu daje legitimitet. Sve će to biti predmet rasprave kada se bude sastavljala nova vlada. Ta vlada će biti koaliciona i neće biti mali broj ministarstava.”

Korać, koji je i sam bio potpredsednik u Đinđićevoj vladi, objašnjava da su pregovori uvek teški. „Ja sam tome prisustvovao. Ali, nije tako samo kod nas. U Grčkoj su devet dana pregovarali i ništa se nije dogodilo. Kod nas neće biti tako.”

Milan Nikolić, sociolog, kaže da je izvesno da će vlada biti velika koalicija a to znači i mnogo ministara. „Uticaj političara će biti najveći u sastavljanju nove vlade. Akademija nauka nema veliki uticaj pa je pitanje šta će biti s njihovim predlogom, ali zato biznismeni imaju veliki uticaj. Oni su ulagali u stranke i videćemo šta će za uzvrat dobiti.”

Nikolić kaže da će problemi nove vlade biti ekonomski jer će sledeće godine doći drugi talas svetske ekonomske krize. „I ako postanemo kandidat za EU, pre 2014. godine nećemo dobiti novac iz njihovog budžeta. Zato će nova vlada biti posvećena ekonomiji i traženju načina da ne izgubimo više radnih mesta. I pored toga, ministarstvo za nauku nam jeste potrebno. Pitanje je da li nam je potrebno ministarstvo za ljudska prava. Ideja Akademije nauka je dobra jer treba unaprediti visoko obrazovanje, kao što treba povećati radnu snagu i osnažiti institucije, a da li će nešto biti od te ideje videćemo.”

Miodrag Radojević, istraživač-saradnik Instituta za političke studije, kaže da će se formirati manja vlada, ali tako da se zadovolje stranke koje uđu u vladu. „Biće potrebno da se zadovolje apetiti funkcionera s jedne strane, dok će se s druge strane težiti racionalizaciji, ali će se tražiti i pojedini resori. Imaćemo neznatno manje resora, obećava se 15, ali to je previše optimistički. Ne verujem da će nova vlada zadovoljiti zahteve pojedinaca i grupa. Iako to nije velika ušteda, javnost očekuje ispunjenje zahteva za racionalizacijom.”

Radojević kaže da snažni privrednici vode zakulisne igre i da je to uticaj koji se ne može prenebregnuti. „Po pravilu, njihov uticaj se retko vidi, ali je razumno očekivati da finansijeri partija nešto očekuju za uzvrat. Ako u vladi bude manje stranaka biće i manje ministarstava. Ali, moguće je da stranke nacionalnih manjina podstaknu formiranje ministarstva za ljudska prava. Ipak nije najvažniji broj ministarstava. Najvažnije je da se sprovodi program vlade i da u njoj budu kompetentni ljudi.”

Ivana Anojčić

objavljeno: 20.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.