Izvor: B92, 22.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladimir Vukčević izabran za tužioca za ratne zločine

Beograd -- Skupština Srbije izabrala je u utorak Vladimira Vukčevića na mesto tužioca za ratne zločine. Vukčevićev izbor nisu podržali socijalisti i radikali, dok poslanici Stranke srpskog jedinstva nisu glasali. Od opozicionih stranaka podršku izboru tužioca za ratne zločine dala je Demokratska stranka Srbije.

Šef poslaničke grupe DOS Reforme Srbije Bojan Pajtić rekao je da je cilj postavljanja tužioca - sprečavanje stvaranja etničkog predznaka za učinjene ratne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zločine. "Mi kao Srbi ne želimo da nam se tako nešto spočitava. Onaj ko je ubijao žene ili decu - to je ratni zločinac, a ne onaj koji pripada odredjenoj naciji", objasnio je Pajtić i dodao: "Nama je izuzetno važno da naznačimo da ratni zločini nemaju etnički predznak. Znači, taj javni tužilac imaće ovlašćenje da pokreće optužnice protiv svih onih lica koja su vršila ratne zločine, a dostupni su našim organima gonjenja i ne radi se ni o kakvom sudu za ratne zločine koje su počinili Srbi. Naprotiv. Radi se o sudu za ratne zločine koji su všrili i Albanci i druge nacionalnosti, naravno i Srbi. Da bismo sprečili tu hipoteku i jednom zauvek rekli onima koji pokušavaju da nam spočitavaju da su ratni zločini zaštićeni da oni to nisu", kazao je Pajtić.

Specijalni sud za ratne zločine, koji će biti ustanovljen pri Okružnom sudu u Beogradu, trebalo bi da počne da radi u septembru, na osnovu zakona koji je nedavno usvojen.

Vladimir Vukčević je rođen 1950. godine u Beogradu gde se školovao i diplomirao na Pravnom fakultetu 1973, a četiri godine kasnije položio pravosudni ispit. Od 1976. do 1978. radio je kao pripravnik, a potom kao stručni saradnik u Drugom opštinskom javnom tužilaštvu u Beogradu. Od 1994. do 1993. bio je zamenik javnog tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu, a potom zemenik republičkog javnog tužioca. Sa te funkcije je predložen za tužioca za ratne zločine. Vukčević se služi nemačkim jezikom, oženjen je i otac troje dece.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.