Vladike otćutale Grigorijevo pismo

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 18.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladike otćutale Grigorijevo pismo

BEOGRAD - Pismo vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija arhijerejima SPC, koje je prethodnih dana izazvalo veliku pažnju javnosti, nije bila tema iznenadnog preksinoćnjeg razgovora predsednika Srbije Boris Tadić i delegacije svetog arhijerejskog Sinoda SPC.

Pres-služba predsednika Srbije saopštila je da su glavne teme susreta bile „uvođenje verske službe u vojsci, nastavak izgradnje Hrama Svetog Save na Vračaru, vraćanje nacionalizovane crkvene imovine, zaštita kulturne i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << verske baštine na Kosovu i Metohiji, kao i raspoređivanje Euleksa i saradnja sa misijom EU na Kosmetu“.

Po staroj, lošoj praksi, u Patrijaršiji je i dalje izuzetno teško dobiti bilo kakvu zvaničnu informaciju o važnim pitanjima iz života SPC. Tako se prema SPC susret predsednika i vladika izgleda nije ni dogodio, jer o tome ni juče (do 16.00 časova) na zvaničnom sajtu SPC nije bilo ni jedne jedine reči.

Glavni sekretar Sinoda SPC protojerej-stavrofor Savo B. Jović potvrdio je agenciji Tanjug da pismo vladike Grigorija nije bila tema prilikom prijema članova Sinoda kod predsednika Srbije.

O navodima iz pisma juče nisu uspeli da razgovaraju ni glavni akteri - autor vladika Grigorije i „glavnooptuženi“ mitropolit Amfilohije. Iako je trebalo da služe tradicionalnu zajedničku svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svete Varvare, koji se nalazi na putu između Herceg Novog i Trebinja, vladike se nisu srele jer mitropolit Amfilohije „nije mogao da blagovremeno stigne u hram“.

Kako je Tanjugu rečeno u Srpskoj patrijaršiji i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, mitropolit Amfilohije je zbog lošeg vremena kasnio preksinoć u dolasku iz Beograda pa zato nije stigao na liturgiju.

- Danas očekujem da me mitropolit pozove - rekao je za Glas javnosti vladika Grigorije.

U pomenutom pismu, podsetimo, vladika Grigorije je napisao da je nezadovoljan što na nedavno održanom Saboru SPC nije ispunjena volja NJegove svetosti patrijarha Pavla da se izabere njegov naslednik, a kao najodgovornijeg za ovakvo stanje naveo je mitropolita Amfilohija i više drugih arhijereja.

Ocutavanje Grigorijeveg pisma je izbegavanje od istine, a izbegavanje istine u SPC je normalna stvar a to znaci nastavak agonije, konfuzije, letargije, snobizma, zatvorenosti, konzevatizma, karijerizma, liderizma, mitomanije, politikanstva isvega sto nema veze sa bozijom sluzbom u SPC-u. Da li ce nove snage unutar SPC smoci snage da izbace sve retrogardne struje iz ove sredine tesko je reci ali ako se i dalje nastavi nesnosljiva situacija, SPC se lose pise

Crkva nije drzavna ustanova prema tome bi trebala biti odvojena od Drzave.

Ali sve je drugacije,zato i vlada cisti haos u ponasanju obadve strane. Ko suti

taj nesto i krije,u ovom slucaju crkva.Sta zele da sakriju cut ce se.

BOZE podaj Mitropolitu Amfilohiju dugovjecan zivot,daj Mu snage Duhom i tijelom, sacuvaj ga u vjeri ovakvog kakav jeste,i sve one koji misle i vjeruju kao On,da spase i sacuvaju SPC od jeresi,unijata i mijesanja bezBoznih politicara u rad Crkve,i da ministar vjera podnese ostavku jer je otvoreno lobirao kod 21 Vladike za vl Grigorija, da on bude novi patrijarh,sacuvaj nam SPC od laznih vjernika i pritajenih komunista,pristalica novoga svetckog poretka i laznih Srba+++

Nazalost,nastavlja se agonija u nasoj Crkvi i to zbog onih kojima takvo stanje odgovara,onih koji i nisu ni za kakve promene,koji hoce da nas i dalje vodi nas presveti partrijarh Pavle koji je nazalost tesko bolestan i svakom je valjda jasno da on funkciju partrijarha ne moze da obavlja.Zbog toga je vladika Grogorije sto posto u pravu,neverovatno je kako je Crkva tek tako presla preko nekih problema koje su napravili njeni velikodostojnici,ponasajuci se kao da se nista nije desilo.Nase se vladike ponasaju kao da su biznismeni,poseduju nekretnine,firme,vozni park kakav obican narod i na razvijenom zapadu moze samo da sanja a narod uce da materijalna bogatstva uopste nisu bitna.O onim pedofilskim aferama ne smem ni da pomislim

E vec mi je pun nos SPC. U Boga verujem, ali u instituciju kao sto je nasa Crkva, NE.

Sta ce kod Tadica, malo li je problema, jos trebaju i crkveni. Crnorisci u crnim limuzinama,

resavajte sami probleme i koljite se ko psi oko vlasti, ali ne zajebavajte narod.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.