Vladika Irinej odgovorio Čedi Jovanoviću: Čeda ništa ne zna o crkvi

Izvor: Blic, 07.Feb.2012, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Irinej odgovorio Čedi Jovanoviću: "Čeda ništa ne zna o crkvi"

Episkop bački dr Irinej, portparol Srpske Pravoslavne Crkve, reagovao je danas na izjave lidera LDP Čedomira Jovanovića.

"Pojedini novinari su se obratili Informativnoj službi Srpske Pravoslavne Crkve i dolepotpisanom tražeći komentar o izjavi Čedomira Jovanovića u Novom Sadu, 5. februara ove godine, čija sadržina predstavlja dosad nezabeležen ispad i napad na Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Da nije bilo ovih obraćanja, ne bismo se bavili ovakvim likom i njegovim izjavama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od kojih poslednja predstavlja samo kulminaciju svih prethodnih. Naš komentar će, shodno tome, biti kratak", stoji u saopštenju.

"Narodna mudrost i iskustvo uče nas da svaki čovek sudi o drugima po samome sebi. Najbolji primer za to jeste upravo ova izjava Čede Jovanovića. U njoj se ništa ne odnosi na Srpsku Pravoslavnu Crkvu nego se odnosi na Jovanovićevu projekciju Srpske Pravoslavne Crkve, na njegovu potpuno iskrivljenu predstavu o Crkvi, o kojoj inače ništa i ne zna. Jednostavno, Čeda ne govori ništa o Crkvi, ali otkriva sve o sebi. Ko je tu ,,mutant", a ko nije, dâ se zaključivati ne samo po tome šta ko govori nego i kako govori, a još više po tome šta realno tvori", piše dalje u saopštenju.

Vladika Irinej navodi da je "olako i neodgovorno ovaj čovek potcenio inteligenciju srpskog naroda i svih žitelja Srbije".

"Olako i neodgovorno, na nimalo liberalan i nimalo demokratski način, on na javnom mestu istupa sa tipičnim govorom mržnje i vređa osećanja i uverenja ogromne većine svojih sugrađana. Time ujedno krši odredbe više zakona (Zakona o Crkvama i verskim zajednicama, Zakona o diskriminaciji i drugih), odredbe samog Ustava Srbije, ali i odredbe evropskih i obavezujućih međunarodnih konvencija, u koje se inače lažno zaklinje", piše vladika.

"Naravno, nemamo iluziju da će u besudnoj zemlji kakva je današnja Srbija javni tužilac ustati u zaštitu Crkve, ali smo uvereni da su vernici Srpske Pravoslavne Crkve i vernici ostalih Crkava i verskih zajednica kod nas u dovoljnoj meri duhovno zreli i društveno odgovorni da ne poklone svoje ljudsko i građansko poverenje bogoborcima i mrziteljima Crkve. Uostalom, u Svetom Pismu Novoga Zaveta, u tekstu od pre skoro dvadeset vekova, čitamo: ,,... Antihrist dolazi; i sada su se pojavili mnogi antihristi... Od nas iziđoše, ali ne bejahu od nas..." (I Jov. 2, 18-19)", zaključuje episkop bački dr Irinej.

Povezane vesti: SPS i LDP mogu zajedno: Zbog vlasti se brišu i ideološke razlike

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Episkop bački Irinej: Čeda je mutant

Izvor: Vesti-online.com, 07.Feb.2012

Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej izjavio je da je LDP Čedomir Jovanović nedavnim kritikama na račun Srpske pravoslavne crkve /SPC/ uvredio osećanja ogromne većine svojih sugrađana, te da ovakav istup predstavlja tipičan govor mržnje, ali da nema iluziju da će u besudnoj zemlji...

Nastavak na Vesti-online.com...

Vladika Irinej: Čeda ne govori o Crkvi, već o sebi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2012

BEOGRAD -..Portparol SPC vladika bački Irinej oceno je danas izjave lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, koji je SPC nazvao "mutantom", kao govor mržnje i napad na tu instituciju...Iz Gradskog odbora LDP Novi Sad poručili su da nisu mogli i da ne mogu da ćute pred zloupotrebom SPC, posebno onom kojoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

LDP: IRINEJU, NISI TI SPC!

Izvor: Kurir, 08.Feb.2012, 08:42

Novosadski odbor LDP oštro je reagovao na izjavu episkopa bačkog Irineja da lider njihove stranke ne zna ništa o Crkvi i poručili mu da on „nije SPC, kao što to nije ni Filaret, vladika s mitraljezom, Amfilohije, Pahomije i njima slični“...BEOGRAD - LDP ne odustaje!..Novosadski odbor LDP oštro...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.