Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladi dvojka za prvih sto dana

Borba za golo preživljavanje i dalji pad standarda većine građana Srbije dovoljni su razlozi za mršav učinak Vlade Srbije u prvih sto dana rada. Uz pozitivne pomake kada je reč o saradnji sa Haškim tribunalom i nastavku pregovora sa Evropskom unijom, spisak propusta ili promašaja Vlade daleko je veći, pa je opšti zaključak da su za nešto više od tri meseca rada od novog Koštuničinog kabineta građani daleko više očekivali. Jedva prelazna dvojka, jednostavno rečeno.

Kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedan od pet prioriteta nove vlade, premijer Koštunica je u ekspozeu pred poslanicima naveo i dalji ekonomski razvoj i bolji život građana. Kako zaista žive, znaju najbolje sami građani, ali bi premijera i ministre valjalo podsetiti da je Srbiju u poslednjih tri meseca zapljusnuo pravi talas poskupljenja: skuplji su meso i povrće, neke mlekare su već podigle cene svojih proizvoda, druge to najavljuju. Isto je i sa hlebom. Struja je već poskupela za 15 odsto, a ministar finansija je za jesen najavio i novo poskupljenje od šest odsto. Grejanje je, sledstveno, takođe poskupelo. Gradski prevoz u mnogim gradovima skuplji je za dvadesetak odsto, a slična situacija je i sa cenama ostalih komunalnih usluga. Zabeležen je i rast cena naftnih derivata, ali neznatan. Sve zajedno: narod i dalje teško živi, dolaze jesen i novi izdaci za školski pribor i knjige, nova najavljena poskupljenja...

Pri tom, podaci Zavoda za statistiku govore da je prosečna zarada u Srbiji, bez poreza i doprinosa, u julu iznosila 27.752 dinara i u odnosu na junsku nominalno je bila manja za 0,47 odsto, a realno manja za 0,17 odsto...

Nema ni rasta stope zaposlenosti, za sada je sve još samo u obećanjima. Iz Ministarstva ekonomije, doduše, najavljeni su projekti za nezaposlene: pet hiljada nezaposlenih dobiće, prema odobrenim projektima, po 1.600 evra bespovratne pomoći za pokretanje sopstvenog biznisa, a Fond za razvoj trebalo bi od jeseni da u iste svrhe obezbedi kredite u iznosima od pet do 30.000 evra.

Mnogo zakona odavno već čeka na usvajanje. Na putevima u Srbiji ove godine je 23 odsto više žrtava u odnosu na prošlu godinu, pa bi Vlada makar mogla da se dogovori oko toga da posle godinu i po dana novi zakon o bezbednosti saoobraćaja konačno uđe u skupštinsku proceduru.

Veliki javni sistemi još čekaju na rešavanje sudbine, a njihovi ogromni troškovi i dalje opterećuju državnu kasu. Usvojen je budžet za koji ministar Cvetković kaže da je „domaćinski", ali stručnjaci nisu baš tog mišljenja, pogotovo zbog najavljenog povećanja plata u javnom sektoru za šta, tvrde, nema realnog pokrića.

Vlada je pokazala i totalnu nespremnost da adekvatno reaguje na požare koji su ovog leta zahvatili Staru planinu i jugoistok Srbije, pa da nije bilo pomoći Rusije, teško da bi šteta bila samo deset miliona evra...

Borba protiv korupcije i kriminala, uz retke izuzetke, i dalje je na nivou „sitnih riba". Afera oko ugovora Horgoš - Požega dovoljno jasno pokazuje da u Vladi nema spremnosti za transparentnost rada, samim tim ni na odlučnu borbu protiv one najkrupnije, sistemske korupcije.

Na spoljnopolitičkom planu, kada je reč o priključivanju Evropskoj uniji, nastavak pregovora usledio je kao direktna posledica izručenja generala Tolimira i Đorđevića i to je nesumnjiv uspeh Vlade. Priča oko Kosova se nastavlja, ali daleko više zahvaljujući čvrstom stavu Rusije. Iako je delom ta šansa iskorišćena, mnogo još prostora ostaje u ubeđivanju zemalja EU da podrže stav Srbije. Ceo napor, ipak, mogao bi da bude ozbiljno doveden u pitanje poslednjim oštrim optužbama ministara iz DSS koji su svoje strelice uperili ka NATO i zvaničnom Vašingtonu. Takođe, odnosi sa Crnom Gorom i dalje su vrlo hladni, a Srbija tamo još nema ni ambasadora.

Stranačka podeljenost u vladajućoj koaliciji vidljiva je povodom mnogih pitanja, a ne samo u odnosu prema državama koje se zalažu za nezavisnost Kosova. Koalicioni sporazum DS, DSS/NS i G17 plus ni posle sto dana funkcionisanja Vlade nije potpisan.

Kada je reč o tome kako pojedini ministri vide rad Vlade u prvih 100 dana, upadljivo je da nisu baš samokritični. Šampion je, naravno, ministar za infrastrukturu Velimir Ilić koji je izjavio da je „zadovoljan obimom posla koji je Vlada Srbije uradila u prvih sto dana funkcionisanja". Ostaje još samo da mu građani poveruju.

Minus do minusa

-Talas poskupljenja

-Afera sa ugovorom Horgoš - Požega i neubedljiva zaklinjanja u borbu protiv krupne korupcije

-Mnogi zakoni čekaju na usvajanje

-Brojne afere i dalje nerešene, nove otvorene

-Ponovo odložena privatizacija velikih sistema - EPS, NIS, „Jat"...

-Pooštravanje retorike prema NATO i SAD kada je reč o Kosovu

-Odnosi sa Crnom Gorom i dalje „na ledu", Srbija još nije imenovala ambasadora u Podgorici, kao ni u još desetak zemalja

-Pomor ribe u Timoku, ali i u još osam reka u Srbiji

-Nespremnost za reagovanje na požare na Staroj planini

-Bez rezultata istrage o napadu na novinara Dejana Anastasijevića

Uspesi nove Vlade

-Nastavljaju se pregovori o Kosovu

-Nastavak pregovora sa Evropskom unijom i parafiranje sporazuma o viznim olakšicama

-Nastavak saradnje sa Hagom i izručenje Tolimira i Đorđevića

-Podignute optužnice protiv duvanske mafije

-Ukinut porez pri kupovini prvog stana

-Predložene izmene i dopune Zakona

o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama

Anketa

Ištvan Pastor, SVM

Uspeh

To što je Vlada konstituisana, kao i ogroman napor ministra Dinkića da pokrene njegovo ministarstvo

Neuspeh

Ne znam, ne vidim da se Vlada bilo čime bavila, izuzev pitanjem Kosova, ali ni tu ne vidim pozitivan efekat

Ocena 2+

Nada Kolundžija, DS

Uspeh

Nastavak pregovora sa EU

Neuspeh

Ocena bi mogla da bude i dvojka, ako se uzme u obzir gde bi Srbija trebalo da bude, nije mnogo urađeno na zapošljavanju, što je ključna stvar

Ocena 4

Predrag Bubalo, ministar trgovine (DSS)

Uspeh

Nastavljeni pregovori sa EU i principijelna borba za očuvanje Kosmeta u sastavu Srbije i poboljšanje standarda i života građana

Neuspeh

Gotovo da ga nije bilo

Ocena 4

Milan Nikolić, analitičar

Uspeh

Nosila se sa nekim ozbiljnim problemima kriminala

Neuspeh

Nije popravljena socijalna situacija većine stanovništva, nema ekonomskog rasta niti rasta stope zaposlenih

Ocena 3-

Dubravka Filipovski, Nova Srbija

Uspeh

Nastavljeni pregovori o Kosovu i Metohiji

Neuspeh

Penzioneri imaju redovna, ali i dalje nedovoljna, niska primanja

Ocena 5

Zoran Stojiljković, analitičar

Uspeh

Uz nastavak pregovora sa EU i to što Vlada još funkcioniše

Neuspeh

Serija afera i nemogućnost obračuna sa korupcijom

Ocena 3

Ivica Dačić, SPS

Uspeh

To što je Vlada opstala, jer to je neprirodna koalicija sa ogromnim razlikama po svim pitanjima

Neuspeh

Suviše kratko vreme za neuspeh

Ocena 2

Mirko Cvetković, ministar finansija (DS)

Uspeh

Međusobno poverenje u Vladi, odluke se donose jednoglasno

Neuspeh

Kritiku ostavljam javnosti

Ocena 4

Vesna Pešić, LDP

Uspeh

Izručenja haških optuženika, ali i dalje nije okončana saradnja sa Hagom.

Neuspeh

Podeljenost Vlade oko ulaska u EU

Ocena 2

Aleksandar Vučić, SRS

Uspeh

Nema uspeha Vlade, izuzev što se na silu drže zajedno na vlasti

Neuspeh

Porast kriminala i korupcije

Ocena 1

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.