Vlada već ispunila neka od predizbornih obećanja

Izvor: Blic, 12.Okt.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada već ispunila neka od predizbornih obećanja

Vlada Srbije premijera Mirka Cvetkovića uspela je u prvih 100 dana rada da ostvari neka i to značajna predizborna obećanja koalicionih partnera, posebno na socijalnom i spoljnopolitičkom planu, ocenjuju analitičari.



U pozitivan saldo rada vlade politički analitičari su u izjavama Tanjugu uvrstili izručenje Haškom tribunalu Radovana Karadžića, pokretanje inicijative pred Međunarodnim sudom pravde o oceni legalnosti samoproglašene nezavisnosti Kosova, ratifikaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SSP, potpisivanje ugovora sa italijanskim "Fijatom", početak borbe protiv korupcije, povećanje penzija... Oni su ocenili da će se efekti punog rada vlade tek osetiti u narednom periodu, ali da će ona biti suočena i sa brojnim izazovima, među kojima je globalna ekonomska kriza, ali i blokada rada parlamenta.

Profesor Fakulteta političkih nauka Vukašin Pavlović izjavio je da je Vlada ispunila jedan deo predizbornih obećanja, ali je dodao da njihovoj slaboj realizaciji doprinosi blokada rada parlamenta, koja je u ovom trenutku "najslabija tačka u našem političkom sistemu". On je istakao da je hapšenje Karadžića bilo značajan korak u saradnji sa Haškim tribunalom, ali da se pokazalo da to, zbog rezervi pojedinih evropskih država, nije dovoljno da bi proces evropskih integracija bio ubrzan.

Politički analitičar Slobodan Antonić smatra da je u tromesečnom radu vlade bilo "dobrih i loših poteza" i da javnost očekuje da izvršna vlast tek pokaže svoje prave kapacitete.

Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić ocenio je da je kabinet premijera Mirka Cvetkovića pokazao uspeh u diplomatskoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta, ali da je slabije rezultate imao u ekonomiji.

"Ja bih joj dao negde tri plus, u vrh glave četiri, ne više", ocenio je Nikolić rad Vlade Srbije, dodajući i da je počela mandat u "dosta teškom periodu" i da je "njeno nasleđe prilično teško", navodeći da su to probelmi rešavanja pitanja Kosova i Metohije, loše ekonomske i socijalne situacija i opstrukcija rada Skupštine Srbije.

Vlada za sto dana u Skupštinu uputila 70 zakonskih predloga

Vlada Srbije, koja 14. oktobra navršava 100 dana rada, od 7. jula, kada je izabrana, održala je 24 sednice i u skupštinsku proceduru uputila 70 zakonskih predloga. Parlament je, doduše, do sada usvojio samo 14 propisa, među kojima su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i trgovinski sporazum sa EU, kao i enegretski sporazum sa Rusijom, koji su potvrđeni 9. septembra. U skladu sa programskim ciljevima, u centru pažnje vladine zakonodavne aktivnosti su, pre svega, propisi koji su neophodni u procesu pridruživanja Srbije EU i dobijanja statusa kandidata. Srbija bi do kraja godine trebalo da usvoji 49 takozvanih evropskih zakona, iz korpusa poznatog kao "aki komunoter", jer je od potrebnih 51 za proteklih godinu dana usvojeno samo dva.

Senić (G17): Zadovoljni smo dosadašnjim radom vlade

Zamenik šefa poslaničke grupe G17 plus Vlajko Senić izjavio je da je ta stranka zadovoljna dosadašnjim radom Vlade Srbije, ali i ocenio da ima prostora da bude još bolja i efikasnija u sprovodenju reformi. Senić je među uspehe vlade, u kojoj su i predstavnici G17 plus, istakao potpisivanje ugovora sa italijanskim Fijatom, zatvaranje finansijske konstrukcije za završetak koridora 10, kao i potpisivanje memoranduma sa Ivekom i Manjeti Marelijem. Prema njegovim rečima, u sto dana rada vlade napravljen je i nacionalni plan za putnu i železničku infarstrukturu, pokrenuta izgradnja puteva i autoputeva, a podeljeno je i 3.000 "start ap" kredita za početnike u Srbiji.

"Počela je i giljotina propisa, sveobuhvatna reforma koja ima cilj da smanji birokratiju i ukine nepotrebne procedure", naveo je Senić.

Ružić (SPS): Pokrenuli smo sve razvojne projekte

Šef poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije (SPS) Branko Ružić ocenio je da je Vlada Srbije za 100 dana rada uspela da pokrene sve razvojne projekte u zemlji i počne sa ispunjavanjem obećanja koja je dala građanima u izbornoj kampanji.

"Preuranjeno je govoriti nakon 100 dana rada Vlade o tome da li funkcioniše uspešno ili ne, ali je evidentno da su pokrenuti svi razvojni projekti, pre svega Koridor 10. Na polju infrastrukture, intenzivirana je i realizacija obilaznice oko Beograda", kazao je Ružić povodom 100 dana Vlade.

On je dodao da bi rad Vlade za sada "uz rezervu" ocenio četvorkom, ali da je siguran da će ta ocena biti veća, s obzirom da svi razvojni projekti koje su socijalisti obećali u izbornoj kampanji zahtevaju malo duži vremenski period, pa će u nekim budućim danima biti ostvareni.

Marković (JS): Ocena rada vlade " četiri minus"

Lider Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma ocenio je da je Vlada u prvih 100 dana dobro radila jer se partije koje je čine nisu svađale oko ministarskih mesta i funkcija nego su se okupile oko programa za bolji život građana.

"Ocena od jedan do pet ove vlade je četiri minus. To je visoka ocena imajući u vidu šta smo nasledili. Nadam se da će kada godinu dana bude prošlo od formiranja vlade ocena biti četiri plus, a za četiri godine, ocena odličan pet", rekao je Marković .

Jovanović (LDP): Rad Vlade obeležilo odsustvo rezultata

Prvih 100 dana rada Vlade Srbije obeležilo je odsustvo rezultata i nespremnost da se definiše nova politika, ocenio je danas predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.

"Samo jedna stvar se očekivala od ovakve Vlade, da zasluži pozitivnu odluku o sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a ona ni u tome nije uspela. U ovih 100 dana nije bilo spremnosti i sposobnosti da se unutrašnji problemi u samoj vlasti pevaziđu", rekao je Jovanović .

On je ocenio da u Vladi "više po inerciji" politički živi samo Demokratska stranka (DS), dok ostali "na marginama vlasti pokušavaju da ostvare sitne koristi od učešća u njoj".

"Atmosferu niskih očekivanja emituje i sama vlast. Niko više ne može biti zadovoljan samo zbog toga što je Vlada formirana i time sprečen opstanak (lidera DSS-a Vojislava) Koštunice na vlasti. Nova vlast je iskoračila iz Koštuničine politike ali nije uspela da definiše novu", ukazao je Jovanović.

LSV: Nezadovoljni smo zbog NIS-a i vojvođanske imovine

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je da je ta stranka zadovoljna radom Vlade Srbije u prvih sto dana na polju evropskih integracija, ali da je "izrazito nezadovoljna" pokušajem privatizacije Naftne industrije Srbije (NIS). Aleksandra Jerkov je kazala da je Srbija u privatizaciji NIS-a zauzela "inferiornu" poziciju u odnosu na ruskog partnera. Ona je dodala da je LSV nezadovoljna i zbog toga što na dnevni red vlade još nisu došli zakoni kojima će, u skladu sa Ustavom Srbije, biti vraćena imovina Pokrajini i lokalnim samoupravama. Prema njenim rečima, LSV je zadovoljna jer je vlada Skupštini Srbije uputila set antikorupcijskih zakona, kao i set zakona koji će omogućiti da građani Srbije u zemlje Evropske unije putuju bez viza.

Todorović (SRS): Vlada doživela fijasko

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je da je Vlada Srbije doživela potpuni fijasko, ali da je teško proceniti koliko će trajati s obzirom da se pojavila "rezervna" stranka Tomislava Nikolića.

"Ova vlada je nastavila isto ono što je DOS radio i doživela potpuni fijasko na svom putu bez alternative, a to je pridruživanje EU", rekao je Todorović agenciji Beta povodom sto dana rada vlade. Prema njegovim rečima, najbolje je što vlada nije ništa radila jer sve što bi uradila imalo bi dalekosežne posledice po državu i građane Srbije.

Upitan koliko će vlada trajati, Todorović je rekao da je to sada teško prognozirati zato što je predsednik Demokratske stranke "Boris Tadić dobio rezervnu demokratsku stranku".

Nikolić (SNS): Vlada nije dorasla iskušenjima

Lider Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić ocenio je da Vlada Srbije neće dugo trajati jer nije dorasla političkim i ekonomskim iskušenjima koja su pred državom.

"U principu vlada je zasnovana na Borisu Tadiću, a ne na predsedniku vlade Mirku Cvetkoviću što je jako loše po vladu", rekao je Nikolić agenciji Beta povodom sto dana rada vlade.

Prema njegovim rečima, vlada ne ume da pronađe pravi odnos sa Skupštinom Srbijom i misli da može da radi bez javnosti i bez parlamenta što je takođe jako loše.

"Vlada nije imala nekih svojih poteza i inicijativa. Sve su to bili tekući poslovi", rekao je Nikolić i dodao da vlada ne odgovora adekvatno na velike izazove kao što je činjenica da to što je Crna Gora priznala nezavisno Kosovo protiče bez njene reakcije pred parlamentom.

Aligrudić(DSS): Vlada zaslužila jedinicu za rad do sada

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ocenio je danas da Vlada za 100 dana od izbora nije uradila ništa i da zato zaslužuje jedinicu za svoj rad.

"Ako se ocenjuje od jedan do 20, ocena bi bila jedan. Nema ničega dobrog što je uradila. Ne sećam se da sam video bilo šta na televiziji što bi se moglo oceniti pozitivnom ocenom", kazao je Aligrudić.

Dodao je da je kompletan utisak o periodu od osnivanja Vlade do danas "nerad" i neadekvatno reagovanje na ekonomsku i političku situaciju. Prema njegovim rečima, vladajuća koalicija "treba da bude srećna" što je nije ocenio nulom, jer bi onda govorio o katastrofalnim negativnim tendencijama.

Filipovski (NS): Vlada se pokazala neodgovornom

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je da Vlada Srbije u prvih sto dana rada ne samo da nije ispunila data obećanja već ne pokazuje nameru da radi na poslovima koji su od životnog interesa za građane Srbije. Filipovski je agenciji Beta rekla da vladu ocenjuje kao "neodgovornu i slepu za budućnost građana".

Vlada nije ispunila data obećanja - nije izgradila mrežu autoputeva, nije povećala penzije u iznosu od 70 osto prosečne plate, nije obezbedila ukidanje viza, nije dala podršku strateškim investitorima sa više od 200 miliona evra investicija i 1.000 novih radnih mesta a umesto rasta cena akcija na berzi imamo nezaustavljiv pad, istakla je ona.

Prema rečima potpredsednice NS, među neispunjenim obećanjima vlade je i to što nije realizovano 3.000 kredita bez hipoteke za početnike, porez na plate nije smanjen za 10 odsto, nije uvedeno smanjenje poreza na dobit za poslodavce koji zapošljavaju nove radnike, nisu povećane plate predškolskim vaspitačima i nisu uvedene premije za poljoprivrednike.

Čortrić (SPO): Za 100 dana rada Vlade bliži smo EU

Funcioner Srpskog pokreta obnove Aleksandar Čortrić ocenio je da je za prvih 100 dana rada Vlada Srbija postala bliža prijemu u Evropsku uniju (EU) nego što je ikada ranije bila.

"Najznačajniji rezultat za ovaj kratak period je i to što smo bliži stavljanju Srbije na belu Šengensku listu", kazao je Čotrić.

On je rekao da ocena koju Vlada za sada zaslužuje jeste četvorka, jer je za nešto više od tri meseca uradila nekoliko stvari koje "pomažu našoj zemlji da se približi ostvarenju strateških ciljeva".

Pastor (SVM): Vlada nije idealna, ali je jedina moguća

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je da prvih sto dana rada Vlade Srbije "nije bilo idealno", ali da je vlada poslednjih dana počela efikasnije i brže da radi na evropskim integracijama.

"Za nas je prvi strateški cilj bio da se formira proevropska vlada i taj cilj je ostvaren. Vlada nije idealna ni po pitanju sastava, ni po pitanju programa, ali je jedina moguća iz ovog saziva kojoj prevashodni cilj mogu biti evropske integracije", rekao je Pastor.

On je izrazio uverenje da će Skupština Srbije u narednih sedam dana usvojiti antikorupcijske zakone i zakone koji će Srbiji omogućiti da bude stavljena na belu šengensku listu.

Ugljanin (SDA): Prvih 100 dana rada vrlo uspešni

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin ocenio je prvih 100 dana rada Vlade Srbije kao vrlo uspešne pre svega zbog nastavka procesa evropskih integracija i dolaska novih investitora u zemlju.

"Vlada je ostvarila dobru saradnju sa međunarodnom zajednicom, trasirala svoj evropski put i privodi kraju sve obaveze prema međunarodnom sudu u Hagu", rekao je Ugljanin agenciji Beta povodom 100 dana rada Vlade Srbije.

On je naveo da je od velikog značaja bilo donošenje Nacionalnog investicionog plana, kao i potpisivanje ugovora između kragujevačke Zastave i italijanskog Fijata. Ugljanin je rekao da je i SDA ostvarila u značajnoj meri svoj strateški cilj, jer su Bošnjaci integrisani u državne institucije uzimanjem učešća u proevropskoj, demokratskoj vladi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.