Vlada uverena da će SB poštovati Povelju UN

Izvor: Blic, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada uverena da će SB poštovati Povelju UN

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da je Srbija spremna za pristupanje novim pregovorima kako bi se pronašlo sporazumno rešenje za Kosovo i Metohiju, uz uverenje da Savet bezbednosti nikada neće usvojiti rezoluciju kojom se jednoj članici UN otima 15 odsto teritorije.

"Vladina politika sadrži pet jasnih programskih principa, od kojih je na prvom mestu prirodno Kosovo i Metohija", podsetio je Koštunica.

On je objasnio da je upravo stoga u programu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji je izložio u Skupštini Srbije odmah na početku i definisao da je prvi i najviši cilj Vlade da se u svakom delu Srbije, dakle u Gračanici, Štrpcu, Kosovskoj Mitrovici, kao i u Bujanovcu, Knjaževcu, Loznici, i Subotici, mora živeti bolje, mirnije, sigurnije.

"Zna se gde su međunarodno priznate granice Srbije i naš najveći cilj je da građani na celoj našoj teritoriji imaju više posla i da njihov ukupni standard života bude značajno bolji", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, Srbija iskazuje punu spremnost da se pristupi novim razgovorima kako bi se pronašlo sporazumno rešenje za uređenje pokrajine Kosovo i Metohija.

"Pođimo od činjenice da je više od 10.000 prognanih Srba bilo okupljeno na administrativnoj liniji pokušavajući da se susretne sa misijom SB i da im saopšti da su oni prognanici kojima se ne dozvoljava da se vrate svojim kućama", naveo je Koštunica i dodao da upravo zato što bi, kako je rekao, bilo najbolje da osnova za nove razgovore bude sveobuhvatna procena ispunjenosti standarda koji su definisani Rezolucijom 1244.

"Vlada Srbije je čvrsto uverena da će SB poštovati Povelju UN i da nikada neće usvojiti Rezoluciju kojom se jednoj članici UN otima 15 odsto njene teritorije", rekao je predsednik Vlade.

On je objasnio da je to uverenje potkrepljeno činjenicom da postoje države, a tu pre svega misli na Rusiju, koje će u SB sačuvati bazične principe međunarodnog prava na kojima danas počiva celokupni međunarodni poredak.

"Vlada Srbije ima usaglašenu politiku o Kosovu sa Rusijom i ta politika se temelji na poštovanju Povelje UN i principijelnom stavu da se ne mogu jednoj suverenoj zemlji jednostrano prekrajati njene državne granice i otimati njena teritorija".

Koštunica posebno važnom smatra činjenicu što je u programu Vlade unapred saopšten stav da bi svako jednostrano proglašenje i priznavanje nezavisnosti pokrajine za Srbiju bilo ništavno.

"Rekao sam da je jednostrana nezavisnost magla i paučina, odnosno da jednostrana nezavisnost za Srbiju predstavlja nešto što je manje od nule", podsetio je premijer.

"Prema tome, i svaki naš građanin na Kosmetu, kao i Vlada Srbije, prema eventualnoj jednostranoj nezavisnosti mora da se odnosi kao prema nečemu što ne postoji, jer Kosovo i Metohija uvek ostaje sastavni i neotuđivi deo Srbije", ocenio je Koštunica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.