Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 09:37

Vlada utvrđuje višak zaposlenih

Vlada utvrđuje višak zaposlenih

Prebrojavanje državne administracije počelo je juče, saznaje „Blic" u Vladi Srbije. Savet za reformu državne uprave doneo je odluku po kojoj svi državni organi moraju da urade analizu uprave kako bi državni vrh uopšte znao gde se može smanjiti glomazna administracija i postići ušteda. Rok za izveštaje o broju, strukturi zaposlenih i funkciji svih državnih organa je 60 dana. Posao mora da se završi do početka juna. Ovaj nalog će biti prosleđen svim ministarstvima, direkcijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << agencijama i drugim regulatornim telima u Vladi Srbije.

Dok se rade temeljne analize svih državnih tela, prema saznanjima „Blica", mere štednje odvijaće se u nekoliko faza o kojima su ovih dana razgovarali premijer Srbije Mirko Cvetković, predsednik Boris Tadić i ministarka Diana Dragutinović. Prva faza bila bi smanjenje rashoda ministarstava kroz kresanje budžeta, a u okviru toga se predviđa i ukidanje određenih projekata. Nezaobilazno je smanjenje troškova kroz manju upotrebu automobila, mobilnih telefona, prezentacija. U drugoj fazi bi se išlo na smanjenje plata u birokratiji, ali se ono ne bi odnosilo na zaposlene u oblastima poput zdravstva, policije ili prosvete. Mera bi zahvatila samo činovnike u državnoj upravi, na svim nivoima, od lokalne samouprave pa naviše. Ova mera zakačila bi i ministre jer podrazumeva da se i njima smanje plate.

Iako će tek za dva meseca državni vrh dobiti pregledne izveštaje gde su viškovi i koje bi se direkcije i regulatorna tela mogla ukinuti, već sada se razmatra da li da se ide samo na smanjivanje plata ili i na otpuštanje viška zaposlenih. Trenutno niko u državi ne može sa sigurnošću da utvrdi koliki je i zaista višak zaposlenih u državnoj administraciji i u kojim segmentima. Prema nezvaničnim procenama, višak zaposlenih u državnoj upravi je oko deset odsto, a broj zaposlenih se najviše uvećao tokom vlade Vojislava Koštunice za preko četiri odsto. Prema za sada važećem planu, do smanjenja broja zaposlenih došlo bi se ukidanjem ili spajanjem direkcija i regulatornih tela u Vladi kojih ima preko stotinu. Ovaj deo posla neminovno će morati da prati i izmena određenih zakonskih propisa, posebno kada je reč o otpuštanju viška zaposlenih.

Ministri iz redova Demokratske stranke sastali su se juče sa predsednikom DS Borisom Tadićem. Prema saznanjima „Blica", Tadić je ministrima naložio da svi za svoj resor u najkraćem roku naprave mere štednje. Na sastanku je konstatovano da je državna administracija preglomazna, a prema Tadićevom nalogu, svi ministri DS dužni su da pripreme rigorozno smanjenje budžeta i da izveštaji sa skresanim budžetom budu uzeti u obzir prilikom rebalansa budžeta, a koji je predviđen za kraj aprila.

Lider DS i predsednik Srbije tražio je od svojih stranačkih kolega da u Vladi „zbiju redove" i upozorio ih da svaki od njih mora štedeti, počev od automobila i telefona.

Na najave o smanjenju broja zaposlenih reagovali su i stručnjaci koji upozoravaju da smanjivanje državne uprave i ne mora voditi ka jeftinijoj i efikasnijoj administraciji ukoliko se proces ne uradi sistematski. Najveća bojazan je u činjenici da se može dogoditi da se u Srbiji, a gde je stranački interes primarni, među viškovima nađu stručnjaci kako bi se sačuvali stranački kadrovi.

Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbija" kaže da pre bilo kojih konkretnih poteza treba da se analizira struktura zaposlenih.

- Da se ništa ne radi samo zato što bi trebalo jer državna uprava mora da postoji zbog usluga građanima i privredi. Administraciju treba smanjiti, a bilo bi bolje da ostanu profesionalci, a ne stranački ljudi - kaže Nenadić.

Cvetkoviću dostavljeni podaci o platama direktora

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je juče da su dostavljeni podaci o visini zarada direktora i drugih rukovodilaca u javnim preduzećima.

- Sva javna preduzeća u Srbiji, izuzev dva sa teritorije Kosova i Metohije, dostavila su izveštaje. Ovo je jasan znak da plate u javnim preduzećima u Srbiji više neće biti službena tajna i javnost će uskoro na sajtu Vlade imati uvid u visine tih plata - rekao je Cvetković.

Kao jednu od mera štednje Vlada je usvojila zaključak da se dodatno smanjenje rashodi u javnim preduzećima, što podrazumevaja i ukidanje svih naknada i bonusa rukovodstvu u javnim preduzećima.

Za sok od borovnice 15 dinara

Ministri i zaposleni u Vladi od pre dva dana u skladu sa odlukom Vlade plaćaju osveženje. Tako ukoliko neki ministar poželi toplu čokoladu, moraće da izdvoji 50 dinara. Kafu za svoje goste ne moraju da plate samo u slučaju da je u poseti visoka inostrana delegacija.

Espreso kafa 7

Crna kafa 4

Čaj sa medom 20

Sokovi 12

Sok od jagode i borovnice 15

Topla čokolada 50

Nastavak na Blic...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.