Vlada utvrdila strategiju razvoja odnosa sa dijasporom

Izvor: Studio B, 21.Jan.2011, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada utvrdila strategiju razvoja odnosa sa dijasporom

Vlada Srbije je utvrdila strategiju razvoja odnosa matice, dijaspore i Srba u regionu, izjavio je resorni ministar Srđan Srećković.

"Srbija želi da bude stožer i tačka okupljanja našeg celokupnog rasejanja i zato se, čini mi se, nikada do sada državni vrh nije ovako ozbiljno bavio problematikom dijaspore i Srba u regionu", rekao je Srećković na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

Nacionalna strategija utvrđuje da je Srbija matična država svih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << državljana koji žive u inostranstvu, utvrđuje organizovanu akciju dijaspore i Srba za poboljšanje imidža zemlje i bolje korišćenje mogućnosti dijaspore.

Cilj je i očuvanje nacionalnog identiteta i ukazivanje domaćoj javnosti na sposobnost i doprinos koji dijaspora može dati razvoju Srbije. Prema Srećkovićevim rečima, u izradi strategije korišćena su iskustva zemalja sa velikom dijasporom poput Italije, Grčke, Indije, Irske, Izraela, Jermenije i Hrvatske.

On je dodao da Nacionalna strategija treba da definiše politiku koja ne zavisi od interesa političkih partija i sastava izvršne vlasti. "Cilj nam je da srpski narod u regionu uživa isti stepen zaštite prava kao što ga imaju nacionalne zajednice u Srbiji, a na šta možemo biti ponosni", rekao je Srećković.

Vlada za Nastiće izdvojila 20.000 dolara

Vlada Srbije odredila je na današnjoj sednici 20.000 američkih dolara za sudske troškove porodici Nastić koja se pred američkim pravosudsnim organima bori za starateljstvo nad svojom decom.

Na konferenciji za novinare nakon sednice vlade, ministar za dijasporu Srđan Srećković je rekao da je osnov za obezbeđivanje te pomoći član 13. Ustava Srbije. Kako je rekao, taj član Ustava državu obavezuje da pomaže svoje građane u inostranstvu, uz potpuno poštovanje pravosudnih institucija SAD i tamošnjih procedura.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.