Vlada usvojila  nacrt Nacionalnog programa integracije u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada usvojila nacrt Nacionalnog programa integracije u EU

BEOGRAD - Vlada Srbije utvrdila je danas nacrt Nacionalnog programa za integraciju Srbije u EU, koji će sledeće sedmice biti predstavljen relevantnim instancama u Briselu i u narednih mesec dana biti na javnoj raspravi pred domaćim ekspertima.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je, na konferenciji za novinare posle sednice vlade, da su na izradi tog opširnog dokumenta radili predstavnici svih stranaka koje su u proteklih godinu dana činile vladajuću koaliciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i naglasio da u vladi nikada nije ni bilo sporenja oko potrebe usvajanja standarda EU, čime se taj dokument u osnovi i bavi.

Nacionalni program za integraciju Srbije u EU biće, prema Đelićevim rečima, "Sveto pismo evropskih integracija" od danas do ulaska Srbije u EU.

Najveći deo Nacionalnog programa za integraciju Srbije u EU odnosi se na detalje u vezi sa potpunim usklađivanjem našeg zakonodavnog okvira sa pravnim tekovinama EU.

"Na ovaj način demonstriramo kapacitet Srbije za ulazak u EU, budući da su do sada ovakav dokument pripremale samo države sa statusom kandidata za ulazak u EU", rekao je Đelić i dodao da je Srbija tako istovremeno pokazala i spremnost da počne pregovore o prijemu u EU tokom 2009. godine.

Đelić je najavio da će se u Briselu, gde će boraviti sledeće sedmice od utorka do četvrtka, sastati sa desetak evropskih komesara i da će tu priliku iskoristiti za predstavljanje ovog dokumenta.

"Ovo je surovo realan način sagledavanja jaza između Srbije danas i Srbije koja će u budućnosti ući u EU", rekao je Đelić, objašnjavajući važnost dokumenta na kome je proteklih meseci radilo nekoliko stotina službenika javne administracije.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević izjavila je da je Nacionalnim programom, između ostalog, predviđeno da broj državnih činovnika koji su direktno angažovani na poslovima evropskih integracija bude udesetostručen u naredne četiri godine, odnosno da se njihov broj poveća sa 350 ljudi, koliko ih je danas, na 3.500.

"Ovo je, međutim, posao za čitavo društvo, a ne jednu vladu i administraciju", istakla je Tanja Miščević i dodala da dokument neće biti ponuđen na javnu raspravu samo stručnim krugovima u Beogradu, već i nevladinim organizacijama, lokalnim samoupravama, regionalnim privrednim komorama i svim ostalim zainteresovanim stranama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Utvrđen nacrt Nacionalnog programa za integraciju u EU

Izvor: Poslovni magazin, 06.Jun.2008, 16:37

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić izjavio je da je Vlada utvrdila nacrt Nacionalnog programa za integraciju Republike Srbije u Evropsku uniju, koji će sledeće nedelje biti predstavljen relevantnim instancama u Briselu.Đelić je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sednice...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.