Vlada usvojila Strategiju razvoja startap ekosistema do 2025. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2021, 19:54

Vlada usvojila Strategiju razvoja startap ekosistema do 2025. godine

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Strategiju razvoja startap ekosistema za period od 2021. do 2025. godine.

Cilj Strategije je da podstakne razvoj startap ekosistema, tako da Srbija ima između 800 i 1.200 aktivnih startapa koji će privlačiti kvalitetne kadrove i investitore iz Srbije i sveta i dodatno podstaći razvoj i podršku startap idejama.

Strategija je doneta na inicijativu predsednice Vlade i Inicijative Digitalna Srbija. Radna grupa koja je pripremala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovaj dokument, a kojom je predsedavao direktor Inicijative Digitalna Srbija, uključila je veliki broj članova srpskog startap ekosistema i predstavnike državnih organa, kako bi se postigla inkluzivnost i kako bi dokument na najbolji način podržao sveobuhvatan razvoj startap zajednice.

Strategija razvoja startap ekosistema, između ostalog, treba da podrži i unapređenje startap preduzetničkih kapaciteta kroz obrazovne programe. Planirano je uvođenje sadržaja o startap preduzetništvu na svim nivoima obrazovanja.

Strategija predviđa i unapređenje infrastrukturne i programske podrške startapovima, naročito podršku startapovima u ranoj fazi razvoja, kao i unapređenje mehanizama finansiranja startapa, pre svega podsticanje razvoja tržišta preduzetničkog kapitala.

Jedan od ciljeva dokumenta je i unapređenje uslova za poslovanje i unapređenje poreskog okvira za poslovanje startapa, kao i podizanje kompetencija zaposlenih u javnoj upravi za kreiranje i implementaciju mera u oblasti startap ekosistema.

Ovaj cilj obuhvata i primenu GovTech programa kroz koje se država pojavljuje kao prvi korisnik inovativnih rešenja.

Strategija treba da omogući i popularizaciju startap kulture i unapređenje međunarodne prepoznatljivosti srpskog startap ekosistema.

Vlada je danas usvojila i izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom se određuju količine pakovanja ovih namirnica, u cilju zaštite životnog standarda građana.

Dopunjenom Uredbom određeno je ograničenje cena na: šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip T-400 glatko u pakovanju do pet kilograma uključujući i pet kilograma, brašno tip T-500, takođe u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, svinjsko meso - but, kao i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti u pakovanju od jednog litra.

Vlada Srbije obrazovala je Komisiju za predlaganje projekata iz oblasti zaštite životne sredine za region Zapadna Srbija, u okviru Programa Zelena Agenda, koja će vršiti odabir kandidovanih projekata za realizaciju u regionu Zapadne Srbije.

Komisija, koju će činiti predstavnici organa državne uprave i građani ovog regiona, na osnovu iskazanih potreba, selekcijom i odabirom projekata sačinjavaće predlog liste projekata koji će se finansirati sredstvima iz Programa Zelena Agenda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.