Izvor: B92, 14.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada usvojila Predlog budžeta

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je danas Predlog budžeta za ovu godinu i predložila ukidanje PDV-a za kupovinu prvog stana.

Budžetom su predviđeni prihodi od 581,8 milijardi dinara i rashodi od 595,5 milijardi dinara. Budžetski deficit, kako je predloženo, iznosiće 13,7 milijardi dinara. Prošle godine budžet je imao suficit od 31,5 milijardi dinara, odnosno prihodi su bili 499 milijardi dinara, a rashodi 467,6 milijardi dinara.

Najveći rashod čine plate zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u državnom sektoru od 153 milijarde dinara, što iznosi povećanje od 22 odsto u odnosu na 2006.

Vlada Srbije predložila je i da se u izmenama poreskih propisa porez za prenos apsolutnih prava za kupovinu stanova smanji sa pet na 2,5 odsto. Ta novina primenjivala bi se pri kupovini svih stanova, dok bi kupovina prvog stana bila oslobođena plaćanja poreza na dodatu vrednost.

Takođe je predloženo da se za kupovinu personalnih računara PDV smanji sa 18 na osam odsto.

Mirko Cvetković, ministar finasija, kaže da veliki rashodi neće ugroziti inflaciju od 6,5 odsto, koliko je, prema njegovim rečima, planirano za ovu godinu. Ekonomisti, međutim, upozoravaju da bi to ipak moglo da bude problem, pre svega zbog drastičnog rasta plata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.