Izvor: B92, 25.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada traži nove pregovore o Kosovu

Beograd -- Vlada Srbije zvanično zatražila od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna novu fazu pregovora o statusu Kosova.

U saopštenju sa sednice navodi se da je Vlada Srbije usvojila "Inicijativu Republike Srbije za otpočinjanje nove faze pregovora o statusu Kosova i Metohije" i uputila je generalnom sekretaru UN. Navodi se da je predlog specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija "potpuno neprihvatljivog sadržaja" za Srbiju.

Dodaje se da pregovori o budućem statusu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova, vođeni do 10. marta 2007. godine, nisu doveli do sporazumnog predloga rešenja.

Vlada Srbije je navela da je osnovni cilj nove faze pregovora "dolaženje do sporazumnog rešenja statusa Kosova i Metohije".

"Predlažući ovu inicijativu Republika Srbija, svesna istorijskog značaja pravičnog rešenja problema, spremna je da u punoj meri preuzme svoj deo odgovornosti za uspešan tok i okončanje pregovora", navodi se u Inicijativi.

Samardžic: Očekujemo obnovu pregovora

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da očekuje da će Ujedinjene nacije prihvatiti Inicijativu Srbije za otpočinjanje nove faze pregovora o statusu Kosova i Metohije, koju je Vlada danas usvojila i uputila generalnom sekretaru UN Banki Munu.

"Prihvatanje inicijative značilo bi prihvatanje realnosti da je za utvrđivanje konačnog statusa Kosova najbolje sporazumno rešenje. Onaj ko se sa tim ne složi očigledno je za rešenje koje je u interesu samo jedne strane", rekao je Samardžic na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je ocenio da su velike šanse da inicijativa za nastavljanje pregovora bude prihvaćena, jer postoje "ozbiljne pretnje" Rusije da će uložiti veto na predlog izaslanika UN Martija Ahtisarija, zatim nezadovoljstvo tim predlogom Kine i jednog broja nestalnih članica UN.

Đurđević: Mala verovatnoća za nove pregovore

Koordinator Centra za nenasilni otpor Nenad Đurđević ocenio je da je malo verovatno da može doći do nove faze pregovora o budućem statusu Kosova, s obzirom na sve dosadašnje izjave međunarodnih aktera.

Đurđević je agenciji Beta rekao da mu se, s obzirom na raspoloženje među akterima pregovora, čini da su "iscrpljene sve mogucnosti i da je nemoguće doći do nekog prihvatljivog kompromisa".

Komentarišući inicijativu koju je Vlada Srbije uputila danas generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, u kojoj se traži nova faza pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije, Đurđević je kazao da je to "zvanična politika Vlade Srbije".

Govoreći o rešenju za budući status Kosova, Đurđević je ukazao da "sve zavisi od dogovora na najvišem nivou, pre svega od Moskve, Vašingtona i EU".

"Nisam siguran koliko stvari zavise od Srbije. S druge strane, bitno je to što Srbija i nova Vlada razmišljaju o različitim mogućnostima ukoliko nova rezolucija o Kosovu bude ili ne bude usvojena", kazao je Đurđević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.