Izvor: Blic, 12.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada svesno prekršila Ustav

Vlada svesno prekršila Ustav

Vlada Srbije nema u Skupštini većinu za usvajanje izmena Zakona o ministarstvima kojim bi se regulisao izbor ministra odbrane i ministra spoljnih poslova i zbog toga je donela uredbu kojom reguliše položaj pojedinih institucija nekadašnje državne zajednice. Međutim, Vlada je time prekršila Ustav, jer se nova ministarstva i novi ministri uvode zakonom a ne uredbom, kaže za 'Blic' profesorka Vesna Rakić-Vodinelić, član Pravnog saveta predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << republike.

Ona dodaje da je prekršen i član 60 Ustavne povelje kojim je regulisana sukcesija u slučaju odvajanja jedne članice državne zajednice.

- Prekršena su i pravila sukcesorskog prava, jer ako je Srbija naslednica državne zajednice, onda je na republički nivo trebalo preneti sva ministarstva i organe koji nemaju pandan na nivou Srbije. Međutim, Vlada je tu imala selektivan pristup, jer je preuzela ministarstava odbrane i spoljnih poslova, ali ne i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Pravo je jednako za sve. Ali, ovde je reč o političkim a ne o pravnim razlozima, a onome ko hoće da se rukovodi političkim razlozima nisu potrebni ni zakon ni uredba - kaže Rakić-Vodinelić.

Skupština je 5. juna dala rok Vladi da za 45 dana donese akta kako bi Srbija ostvarila nadležnosti u oblastima koje su prešle na nju kao naslednika državne zajednice, pre svega u oblasti spoljnih poslova i odbrane, 'do donošenja neophodnih zakona'. Ovom odlukom precizirano je, dakle, da do 20. jula Srbija treba da preuzme nadležnosti ova dva resora, ali ne i da Skupštini predloži izmene Zakona o ministarstvima kojima bi ministri Vuk Drašković i Zoran Stanković, posle podrške u Skupštini, legalno zauzeli svoja mesta u Vladi.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić prekjuče je izjavio da će se o ministrima Stankoviću i Draškoviću u Skupštini raspravljati tek posle 20. avgusta. Upravo nedorečenost u vezi sa rokovima ostavila je prostor Koštunici da u nedogled odlaže glasanje za izbor ministra odbrane i ministra spoljnih poslova u parlamentu.

Lj. Begenišić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.