Izvor: Blic, 17.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada protiv Labusa

Vlada protiv Labusa

Smenjivanje Vladana Begovića, šefa Carine, i Miroljuba Labusa, Vesne Arsić i Radovana Jelašića, troje članova Saveta Agencije za sanaciju, stečaj i likvidaciju banaka, praktično je posao koji je za srpsku vladu odradio Savet ministara SCG. Iako to nije u njegovoj nadležnosti, Savet ministara je nedavno doneo odluku o formalnom razrešenju funkcionera saveznih službi koje su prešle u nadležnost Republike Srbije. Tako je, praktično, izbegnuta smena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnosno otvoren prostor Republičkoj vladi da promeni 'one koji su se umorili' ili iz drugih razloga ne ispunjavaju 'kriterijume'.

Savet Agencije za sanaciju je uskostručno telo od sedam članova koje na predlog guvernera Narodne banke Srbije (četiri člana) i ministra finasija Srbije (tri) bira Vlada Srbije.

Guverner Mlađan Dinkić je predložio dosadašnje članove Saveta Miroljuba Labusa, koji je bio i predsednik, Vesnu Arsić i Radovana Jelašića iz NBS i ministra finansija Božidara Đelića. Đelić je u ime Ministarstva predložio ministra za privatizaciju Aleksandra Vlahovića, zatim Mirka Cvetkovića, direktora Agencije za privatizaciju i Katarinu Veljović, savetnika u Ministarstvu finansija i ekonomije.

Dinkićevi predlozi su podelili Vladu. Osporen je izbor Miroljuba Labusa, uz obrazloženje da ne može stranački lider da bude na tako važnom mestu. U ovom osporavanju istakao se ministar poljoprivrede Dragan Veselinov, a njegovu argumentaciju osporio je ministar nauke Dragan Domazet, inače član DS, tvrdnjom da je reč o stručnim pitanjima.

- Moj predlog je bio da se prihvati svih sedam članova Saveta, jer je to stručno telo i smatram da u njemu treba da sede stručnjaci. Postojao je i predlog da se izabere šest članova od predloženih sedam, ali pošto je većinu dobio predlog premijera da se izaberu četiri člana za sada, o mom predlogu se nije ni glasalo - rekao je Dragan Domazet za 'Blic'. On je istakao da njemu ne smeta stranačka pripadnost gospodina Labusa, jer ovo nije političko pitanje, i dodao da je premijer Živković tražio da se o ovom pitanju izjasni DS.

- Pošto na prethodnoj sednici Vlade nismo imali stav stranke, ja sam glasao shodno svom uverenju, ali ću kada se stranka izjasni o tom pitanju, slediti stav stranke - rekao je Domazet za 'Blic'.

Kako 'Blic' saznaje, predlog premijera Zorana Živkovića da se izaberu samo četiri člana je podelio Vladu - 'za' su glasali Živković, Čedomir Jovanović, Branislav Lečić, Dragan Veselinov, Duško Mihajlović, Gordana Matković, Aleksandar Vlahović i Kori Udovički. Protiv predloga su bili Gašo Knežević, Tomica Milosavljević, Božidar Đelić i Dragan Domazet. Ostali članovi Vlade nisu hteli da učestvuju u ovome i napustili su sednicu. Tako su izabrana tri člana koja je predložio Đelić, a sam Đelić je jedini prošao sa Dinkićeve liste. Savet je inače uskostručna institucija i bavi se između ostalog i procesom privatizacije, sanacijom i stečajem banaka i u tome sarađuje sa Svetskom bankom. Kako nezvanično saznajemo, u kancelariji Svetske banke, vest o neizboru Labusa, Arsićeve i Jelašića izazvala je šok i nevericu. Za v.d. predsednika Saveta izabran je Đelić, ali, kako saznajemo, Savet ne može da radi bez izbora svih članova. Inače, članstvo u Savetu je besplatno. E. B. Đelić: Ne želim na mesto Labusa

Ukoliko u dodatnim konsultacijama ne nađemo način da se Labus, Jelašić i Arsićeva nađu u Savetu Agencije za sanaciju banaka, ja ću se povući sa mesta v.d. predsednika ovog tela - rekao je juče Božidar Đelić, ministar finansija i ekonomije u Vladi Srbije, obrazlažući ovakav stav 'ličnom komponentom i specifičnim odnosom sa Miroljubom Labusom'.

- Nema govora o tome da ja sad hoću da smenim Labusa, čoveka koji me je doveo u zemlju. Ne radi se samo o mom prijateljstvu s Labusom, već i o profesionalnoj komponenti. Mogu da razumem Vladu koja ima problem da lidera jedne partije postavi na čelo Agencije, ali s druge stane, Labus je tu uradio lavovski deo posla i dobro je vodio taj posao. Mi nemamo puno stručnih ljudi i nadam se da ćemo u narednim danima naći rešenje da imamo i te ljude. Ja poštujem odluke Vlade, ali se nadam da će i ona poštovati moje - rekao je Đelić, dodajući da je jučerašnja odluka Vlade o sastavu saveta doneta odnosom glasova 9:6.

Đelić je istakao da je Vesna Džinić, direktor Agencije obavestila i njega i Vladu da napušta tu funkciju u novim okolnostima i izrazio uverenje da će i nju uspeti da zadrže. Đelić je istakao da će hitno biti sazvana sednica Saveta Agencije, na kojoj mora biti imenovan v.d. direktor Agencije, zbog ročišta koje je za sledeću nedelju zakazano u Trgovinskom sudu o stečaju četiri velike banke.

- Od tog spora nam zavise 1,4 milijarde dinara i to je značajan novac za naš budžet, zbog čega je važno da Savet funkcioniše i da ima direktora - rekao je Đelić, napominjući da će ukoliko se on povuče iz Saveta, to mesto preuzeti neko drugi iz Ministarstva finansija i ekonomije. Vesna Džinić: Imenujte novog direktora Agencije

BEOGRAD (Beta) - Direktor Agencije za osiguranje depozita, sanaciju, stečaj i likvidaciju banaka Vesna Džinić zatražila je juče od Vlade Srbije da se imenuje novo lice za izvršnog direktora, ukoliko Vlada ostane pri stavu da se ne imenuju dosadašnji predsednik Saveta Agencije Miroljub Labus i članovi Radovan Jelašić i Vesna Arsić. U pismu ministru finansija Srbije Božidaru Đeliću, Džinićeva je istakla da je Savet Agencije u sastavu koji je vlada odbila 'jedino obezbeđivao dalje izvršavanje poslova Agencije'.

'S obzirom na to da ti uslovi više ne postoje, molim Vas da se u što kraćem vremenu konstituiše Savet Agencije i predloži imenovanje novog izvršnog direktora Agencije', stoji u pismu.

Ukoliko se to ne uradi u toku jučerašnjeg dana, kako dalje navodi Džinićeva, neće biti održano ročište u Trgovinskom sudu u Beogradu za ispitivanje prijavljenih potraživanja poverilaca banaka u stečaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.