Izvor: Blic, 14.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada protiv 'Bože pravde'

Vlada protiv 'Bože pravde'

BEOGRAD - Srpski ministar pravde i lider DHSS Vladan Batić optužio je juče DOS i Republičku vladu da su odgovorni za to što Srbija u protekle dve godine nije promenila državne simbole. Batić je za 'Blic' ocenio da je to 'bruka i sramota' za Srbiju. - Prošlo je dve godine vladavine DOS, ali skoro niko ni u Vladi, ni u DOS nije pokazao želju da Srbija promeni himnu, grb i zastavu. Nekima izgleda više ne smetaju ni čekić, ni srp, ni himna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 'Hej Sloveni' - naglasio je Batić. On je podsetio da je još pre godinu dana radna grupa Ministarstva pravde, koju su, prema njegovim rečima, činili naši najeminentniji istoričari, kompozitori i heraldičari, izradila predlog za nove državne simbole, da je taj predlog odobrio Republički sekretarijat za zakonodavstvo, ali da predlog nije prošao na sednici Vlade Srbije. Inače, prema tom predlogu, nova himna Srbije bila bi 'Bože pravde', grb Kneževine Srbije, a zastava trobojka.

- Prvo su u Vladi tražili da povučem taj predlog, ali su nakon toga odustali, i išlo se na glasanje. Jedino sam ja glasao za te predloge, tri ili četiri ministra su bila protiv himne 'Bože pravde', dok su ostali članovi Vlade bili uzdržani - rekao je Batić, ne želeći da precizira koji su to ministri bili protiv toga da himna Srbije bude 'Bože pravde'.

- Navodno tim ministrima je smetalo pominjanje Boga i kralja u himni - dodao je Batić. Upitan kakva je sudbina tih predloženih državnih simbola i kada očekuje da Srbija promeni himnu, grb i zastavu, Batić je rekao da 'posle svega nema odgovor'.

- Dok se ne desi 'šesti oktobar'. Srbiji je potreban 'šesti oktobar' kako bi napravila diskontinuitet - naveo je Batić.

N. Č.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.