Izvor: B92, 07.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada predloge poslala Skupštini

Beograd -- Vlada Srbije uputila Skupštini predloge zakona o predsedniku i o izborima za predsednika države, potvrđeno u Vladi.

Ustavnim zakonom, usvojenim 10. novembra 2006, predviđeno je da predsednički, pokrajinski i lokalni izbori budu raspisani do 31. decembra 2007, odnosno nakasnije 60 dana od stupanja na snagu sistemskih zakona.

U slučaju predsedničkih izbora, reč je o zakonima kojima se uređuju položaj i izbori za predsednika države, odbrana i Vojska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije, spoljni poslovi i službe bezbednosti.

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić sazvao je za četvrtak 15. novembra četvrtu sednicu drugog redovnog zasedanja parlamenta, na kojoj bi poslanici trebalo da razmatraju predloge zakona o predsedniku Republike i o izborima za predsednika Republike, saopšteno je danas iz srpskog parlamenta.

Početak sednice je zakazan za 10 sati, odnosno po završetku treće sednice drugog redovnog zasedanja Skupštine Srbije, navedeno je u saopštenju.

Predsednik parlamenta je rekao da će ukoliko Vlada u četvrtak obradi i ostale zakone i oni biti na dnevnom redu naredne sednice.

Parlament je danas počeo novu sednicu, na čijem dnevnom redu je predlog Zakona o Ustavnom sudu, izbor sudija Ustavnog suda, kao i predlog Zakona o azilu, a sutra nastavlja sa radom.

U Ministarstvu spoljnih poslova ranije je rečeno da je zakonski predlog sačinjen, ali se Vlada još nije izjasnila o njemu. Vlada treba da usvoji i predloge zakona o odbrani i vojsci, koji su takođe završeni.

Kada je reč o zakonu o službama bezbednosti, još nije izvesno kom ministarstvu pripada obaveza da izradi predlog.

Lideri Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i G17 plus dogovorili su se 2. novembra da izbori za predsednika budu raspisani posle 10. decembra, ako zbog problema Kosova ne bude neposredno ugrožena teritorijalna celovitost zemlje.

Prema tom dogovoru, svi zakoni neophodni za održavanje izbora biće usvojeni do 10. decembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.