Izvor: B92, 18.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada posle sednice SB UN-a?

Beograd -- B92 nezvanično saznaje da postoji mogućnost da se formiranje Vlade odloži za vreme nakon odluke SB UN-a o statusu Kosova.

Kako saznaje B92 iz izvora bliskih pregovaračkim timovima, u toku su samo neformalni kontakti između stranačkih lidera o formiranju nove vlade Srbije. Jedan od mogućih scenarija je da Srbija ne dobije vladu do odluke Saveta bezbednosti UN-a o statusu Kosova.

Ovakav scenario prema mišljenju docenta fakulteta poilitičkih nauka Slaviše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Orlovića ne treba isključiti: "Ne treba isključiti da će i dalje pitanje Kosova uticati na dimaniku formiranja vlade i da možda formiranje vlade može sačekati nekakvu rezoluciju Saveta bezbednosti UN. To nije dobro iz nekoliko razloga, prvo ako se zaista misli na interese građana i interese države u kojoj se situaciji nalazi i zbog usvajanja budžeta znači plata penzija i zbog što bržeg nastavka pregovora sa EU a i zbog samog statusa kosdova na koji se svi pozivaju bolje da imamo stabilnu i jaku, većinsku, demokratsku vladu".

Funkcioneri DSS-a bili su nedostupni te od njih B92 nije uspeo da dobije odgovor na pitanje da li ta stranka želi da se sačeka sa formiranjem vlade.

Miroslav Markićević, funkcioner njihovog koalicionog partnera Nove Srbije koji je učestvovao u prvoj rundi pregovora kod predsednika Srbije potvrdio je da zvanični razgovori o formiranju nove vlade nisu počeli:

"Nova Srbija čvrsto stoji iza toga da je najbolje rešenje da dr Vojislav Koštunica bude premijer, jer je dokazao u prethodne tri godine da je čovek kompromisa, tolerancije i da može da okupi različite političke opcije, a najvažniji posao u ovom trenutku jeste formiranje vlade", kaže Markićević.

Predsenik narodne kancelarije i član DS-a Dragan Đilas nije želeo da licitira kada će i na koji način biti formirana nova Vlada Srbije samo je kratko rekao: "Besmisleno je uslovljavati fomiranje nove vlade time da za jednog čoveka mora da bude obezbeđena ta fotelja".

Poslanik DS-a Milan Marković precizirao je da je za tu stranku neprihvatljovo da na mestu premijera i u novoj vladi bude Vojislav Koštunica.

Marković je objasnio da bi to bilo u suprotnosti sa izbornom voljom građana, jer je na izborima 660.000 birača glasalo da Koštunica bude premijer, a 920.000 da premijer bude Božidar Đelić. On objašnjava da neće biti problema da se formira nova vlada ukoliko DSS bude poštovala izborne rezultate.

I politikolog Slaviša orlović smatra da će DS biti u delikatnoj situaciji da posle serije ustupaka načini nove u formiranju Vlade: "Mislim da je gornja granica popuštanja ili donja, kako hoćete, da se pristane na eventualno premijera Koštunicu, ali to bi bila granica a ne više i na resore koji su u ovoj zemlji najvažniji, MUP, bezbednosne službe i tome slično, pogotovo ako smo videli da su i visoki zvaničnici ovih dana takve signale dali svojim sagovornicima na najvišem nivou."

Rok za formiranje Vlade je 90 dana od konstituisanja novog parlamenta odnosno stranački lideri imaju vremena da se dogovore do druge polovine maja.

Najveći problem ostaje budžćet jer privremeno finansiranje u koje spedaju i plate i penzije može da traje do 31. marta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.