Vlada ostaje pri predlogu

Izvor: B92, Beta, 15.Mar.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada ostaje pri predlogu

Beograd, Jagodina -- I posle izmena Predloga zakona o zabrani diskriminacije, tradicionalne crkve i verske zajednice nisu zadovoljne. U Vladi kažu da neće dalje menjati predlog.

U zajedničkom saopštenju crkava, koje je potpisao episkop bački Irinej, navodi se stav da je Vlada Srbije samo delimično poboljšala predlog tog zakona. Kritikujući novi tekst, koji prema tumačenju crkava ozbiljno odstupa od međunarodnih standarda i vodio bi teškim konfliktima u društvu, predlaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se nova izmena. U Vladi kažu da novih izmena neće biti.

Predlagač Zakona o zabrani diskriminacije, ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić, izjavio je da bi, posle najnovijih izmena, raspravu o tom aktu, trebalo prepustiti Skupštini Srbije.

Predloženi tekst zakona o zabrani diskriminacije u skladu je sa međunarodnim standardima, smatra Ljajić i dodaje da je suština polemike koja je otvorena sa verskim zajednicama nerazumevanje pojedinih odredaba tog zakona.

"Nama nisu potrebni zakoni koji će legalizovati homoseksualne brakove, naš Ustav to zabranjuje, našoj zemlji to nije potrebno. Prema tome, našli smo jednu meru koja je primerena našim uslovima, okolnostima i koja će biti podržana od međunarodne zajednice kao nešto što je deo savremene međunarodne pravne i političke prakse", kaže Ljajić.

U novom zahtevu za dodatnu izmenju predloga zakona verske zajednice traže brisanje formulacije da "svako ima pravo na svoje seksualne orijentacije".

Novi predlog za izmenu tek pre dva dana izmenjenog predloga zakona o zabrani diskriminacije, na svojim sajtovima objavile su Srpska pravoslavna crkva, Katolička nadbiskupija beogradska i Islamska zajednica Srbije.

Po oceni crkava i izmenjena verzija zakona vodi teškim konfliktima u društvu, jer ne određuje kako će biti rešavani eventualni sukobi u iskazivanju različitih zaštićenih prava, rekao je episkop bački Irinej.

Vojin Dimitrijević, iz Beogradskog centra za ljudska prava, kaže da je ovo nova ofanziva crkvenih zajednica koje žele da se bar deo njihovog krajnjeg programa ostvari.

"Ovde, kao što se čini u mnogim sredinama, konzervativni krugovi izmišljaju opasnosti koje nema. Niti je u ovom zakonu bio predviđen nekakav gej brak niti se crkvama zabranjivalo da u okviru crkava rade po svojim dogmama kako ih one tumače", kaže Dimitrijević.

Vlada Srbije, koja je pre oko dve nedelje iz skupštinske propcedure, na zahtev crkava, povukla prvu verziju predloga zakona o zabrani diskriminacije, novi tekst ne planira da menja.

Kako je za B92 kratko rekao državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić, što se tiče Vlade, trenutna verzija je konačna.

On navodi da je predlog zakona izmenjen u petak, da je već upućen parlamentu i da za njegovo usvajanje, u trenutnom obliku, postoji skupštinska većina.

"Revizija dve bitne tačke"

Monsinjor Katoličke crkve Andrija Kopilović za B92 kaže da je broj crkvenih zahteva sada sužen, uz ocenu da se do sada dizala nepotrebna buka, jer crkve nikada nisu bile protiv donošenja zakona o zabrani diskriminacije.

"Crkve i verske zajednice i dalje ostaju pri stavu da od Vlade traže reviziju zakona u one dve bitne tačke", rekao je Kopilović.

"Povlačimo onaj duži tekst samo zato da ovaj kratki bude jasan i u Skupštini i u građanstvu. Ne da popuštaju crkve, već samo žele da ne bude ona u svom ispovedanju, u svom učenju, diskriminisana i krivično gonjena zato što čini, po savesti, odbranu dostojanstva ljudske osobe i ljudske porodice", naveo je on.

Kopilović, takođe, navodi da su tradicionalne crkve i verske zajednice samo javno izložile šta im smeta u novoj verziji predloga zakona, ali da nikoga zvanično ne zovu na dijalog.

"Dakle, želimo razgovore, želimo da razumemo, želimo mirno rešavati, a ne prepirkama i svađama, niti u Skupštini, niti u Vladi pomoći da se dođe do onih standarda, koji su inače prihvaćeni i u Evropskoj uniji i u svetu", kaže Kopilović.

"Jasno je da mi nemamo nikakve mehanizme prisile. Nudimo dijalog i ništa drugo", rekao je on.

JS neće glasati za predloženi zakon

Poslanici Jedinstvene Srbije neće glasati za predloženi zakon o zabrani diskriminacije, jer promene u tekstu nisu ni kozmetičke, a kamoli suštinske, izjavio je predsednik JS Dragan Marković.

"JS u potpunosti podržava zajedničko saopštenje crkava, na čelu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jer smatramo da predloženi tekst zakona odstupa od standarda koji su prihvaćeni u Evropskoj uniji i svetu", rekao je Marković agenciji Beta.

On je naveo da "većina građana poštuje svoje veroispovesti, a da i Biblija ne priznaje homoseksualizam".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Srbije očekuje podršku skupštinske većine

Izvor: Danas, 15.Mar.2009

Vlada Srbije neće menjati poslednji Predlog zakona o zabrani diskriminacije, koji je usvojen prošlog petka i o kojem će srpski parlament raspravljati 18. marta, iako su tradicionalne crkve i verske zajednice, nezadovoljne novom verzijom dokumenta, tokom vikenda javno zatražile njegovu izmenu i dopunu...

Nastavak na Danas...

Srbija razgovara: Predlog zakona o zabrani diskriminacije

Izvor: Politika, 15.Mar.2009

Hočevar: Zakon diskriminiše judeohrišćansku tradiciju. - Vodinelić: Amandmane crkava pisala osoba bliska DSS-u ..Kada je Vlada Srbije, na predlog tradicionalnih crkava i verskih zajednica, povukla iz skupštinske procedure Predlog zakona o zabrani diskriminacije, samo dan pre nego što je parlament...

Nastavak na Politika...

Crkvama opet ne valja zakon, i Palma protiv

Izvor: Press, 16.Mar.2009, 22:39

Tradicionalne crkve i verske zajednice nisu zadovoljne ni najnovijim Predlogom zakona o zabrani diskriminacije, jer tvrde da njime nije promenjena suština. Za crkve su i dalje sporna sloboda izražavanja seksualne orijentacije. .Crkve i verske zajednice, u zamerkama objavljenim na sajtovima...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.