Vlada o Uredbi za gradjevinarstvo

Izvor: S media, 02.Jul.2010, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada o Uredbi za gradjevinarstvo

Vlada Srbije trebalo bi sledeće sedmice da usvoji Uredbu koja će definisati kriterijume za učešće gradjevinskih preduzeća u projektima po osnovu Zakona o podsticanju gradjevinske industrije u Srbiji, u uslovima ekonomske krize, izjavio je danas ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić.

Lokalne samouprave, država i banke za te projekte ukupno će opredeliti 180 miliona evra, što će biti distribuirano preko Fonda za razvoj.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sastanku sa predstavnicima gradjevinskih kompanija, u Privrednoj komori Srbije, Dulić je rekao da usvajanje tog zakona i drugih akata za prevazilaženje krize u gradjevinskoj industriji, otvara mogućnost da se kriza u gradjevinarstvu nazove "kontrolisanom krizom".

Dulić je istakao da će sve gradjevinske firme koje budu želele da učestvuju u navedenim projektima morati da budu registrovane u centralnom registru, koji će biti objavljen na veb sajtu pod nazivom "pomocgradjevini.rs". Rok za registraciju je od 20 do 30 dana.

Medjuresorna vladina grupa će odobravati projekte, posle čega će lokalne samouprave ući u pregovore sa izvodjačima radova, sa kojima treba da dogovore najpovoljniju cenu radova, objasnio je on i dodao da na kraju procedure Vlada Srbije to potvrdjuje i stiču se uslovi za potpisivanje ugovora.

Dulić je poručio da je za prevazilaženje krize u gradjevinskoj industriji neophodno rešiti još tri pitanja, koja će biti pokrenuta sledeće nedelje, a to su pitanje koja se odnose na PDV, likvidnost gradjevinskih preduzeća i potraživanja gradjevinskih firmi.

Ministar je nagovestio da će projekat masovne izgradnje stanova na lokaciji kasarne "4. Juli" na Voždovcu početi vrlo brzo i dodao da će slični projekti biti realizovani na joše dve lokacije- na Novom Beogradu, i na obodu prestonice, gde će biti sagradjene kuće u nizu.

Slični projekti biće realizovani i u Kragujevcu, Kraljevu, Novom Sadu i Užicu, najavio je ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje.

"Treba da radite po realnim cenama, niti po niskim, niti po visokim," poručio je Dulić gradjevincima i dodao da bi realizacija tih projekata trebalo da započne što pre i uz što jednostavniju proceduru.

Predsednik PKS-a Miloš Bugarin naveo je da je u prva četiri meseca ove godine u Srbiji zabeležen rast industrijske proizvodnje od 4,8 odsto, u odnosu na prva četiri meseca prošle godine, ali i dodao da je u sektoru gradjevine, u tom periodu u odnosu na isti period prošle godine, evidentiran pad od oko 21,3 odsto, a u oblasti visokogradnje pad od čak 49,1 odsto.

Zbog toga je, kako je naveo, za prevazilaženje krize u gradjevinarstvu, osim donošenja novog zakona koji je afirmativan, neophodno uključenje i drugih državnih institucija i ministarstva jer je reč o multidisciplinarnom problemu.

Bugarin je naveo da je zato potrebno osnivanje državnog Garantnog fonda za reprogramiranje obaveza gradjevinskih preduzeća prema bankarskom sektoru, kako bi se odblokirali njihovi računi i da bi firme mogle da rade, ukazavši da je neophodno što pre rešavati pitanje nelikvidnosti gradjevinskih kompanija.

Predstavnici gradjevinskih preduzeća ocenili su da je Zakona o podsticanju gradjevinske industrije u Srbiji, u uslovima ekonomske krize dobar i da predstavlja šansu za povratak posla i ugleda gradjevinskoj industriji u Srbiji i šire.

Oni su predložili da se napravi reprogram dugova tih preduzeća, koje imaju prema državi, javnim preduzećima i bankama, kao i da gradjevinske kompanije zajednički predlože koje su maksimalne i minimalne cene, u okviru realizacije najavljenih projekata, kako bi se izbegla nelojalna konkurencija.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Vlada opredijeljena za razvoj energetskog sistema

Izvor: Capital.ba, 02.Jul.2010

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Slobodan Puhalac rekao je danas u razgovoru sa predstavnicima Državnog naučnog centra Rusije 'NII teplopribor' opredjeljenje Vlade RS da se energetski sistem razvija i unapređuje u skladu sa potrebama građana i privrede...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.