Izvor: B92, 26.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada nije prihvatila amandmane na kosovsku deklaraciju

Beograd -- Skupština Srbije raspravljaće u sredu o Kosovskoj deklaraciji, čiji je formalni predlagač Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Nebojša Čović pozvao je republičke poslanike da prevaziđu stranačka trvenja i prihvatanjem deklaracije "demonstriraju jedinstvo" u cilju "nacionalnih interesa". Tekst dokumenta rezultat je saradnje vladajućih stranaka, pojedinih partija sa Kosova i Demokratske stranke Srbije.

Čović je na skupštinskom Odboru za Kosovo i Metohiju saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Vlada nije prihvatila ni jedan od amandmana koji su na tekst deklaracije podneli narodni poslanici. On je rekao da "ne treba politizovati situaciju u smislu nekih želja koje ima vlast". "Ne želimo utakmicu na nečemu što nije realno", rekao je Čović. "Svi, naravno, žele povratak vojske i policije i svi žele da vojnici i policajci koji bi se vratili ne budu glineni golubovi, da ne budu toliko ograničeni da ne mogu ništa drugo nego da izgube glavu. Ja znam da mi možemo da tražimo i uvođenje vanrednog stanja na prostoru Kosova i Metohije. To je moguće izgovoriti, ali to nije moguće sprovesti. Ne želim nikakav međustranački dijalog, tuču oko toga što nije realno. Mislim da je najmanje što možemo da učinimo za naš narod na ovim prostorima, to je da budemo realni", rekao je Čović.

I pored poziva na "demonstraciju jedinstva", Koalicija Vojvodina najavila je da neće glasati za Kosovsku deklaraciju. U stranačkom saopštenju ta koalicija ocenjuje da "ne vredi maštati o povratku civilne i vojne vlasti Beograda nad celom pokrajinom, kada je ta vlast izgubljena pre četiri godine".Raspravu o deklaraciji u sredu će direktno prenositi RTS na Trećem kanalu. Podsetimo, Vlada Srbije Predlog deklaracije usvojila je 12. avgusta, uz ocenu da se državni "suverenitet i teritorijalna nedeljivost" Republike odnosi i na Kosovo i Metohiju, bez obzira na prelaznu međunarodnu administraciju u pokrajini. U predlogu dokumenta zaključuje se da se "o statusu Kosova i Metohije ne može povesti rasprava dok se ne realizuju sve odredbe Rezolucije 1244 SB UN, odnosno ne ispune standardi multietničkog života kako ih je definisao Savet bezbednosti UN".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.