Vlada ni u najavi

Izvor: Politika, 04.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada ni u najavi

I dalje najspornija podela resora sile i saobraćaja. – Iz DSS-a stižu nezvanične informacije da je dogovor postignut, u DS-u demantuju

Pregovori o formiranju nove vlade između Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i G17 plus i dalje se vode iza zatvorenih vrata, a osim nezvaničnih, i uglavnom oprečnih, informacija iz te tri partije, nema pouzdanih potvrda da je Srbija bliža formiranju nove vlade nego novim izborima. Juče, jedanaest dana do isteka ustavnog roka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za formiranje vlade, do javnosti je doprla samo još jedna nezvanična informacija o novom sastanku lidera DS, DSS i G17 plus, koji je, kako je prenela B92, održan sinoć. Iako je sastanak najavljivan kao odlučujući za postizanje dogovora o formiranju vlade, lideri tri stranke, kako je prenela B92, ipak nisu došli do kompromisa.

Televizija navodi da su stranački lideri ostali pri svojim starim zahtevima i da je sastanak završen u napetoj atmosferi, te da se može reći da smo trenutno bliži izborima nego novoj vladi.

Prema izvorima B92, Boris Tadić je na sastanku zastupao stav da DSS ne može da ima i policiju i Bezbednosno-informativnu agenciju, a da ni Velimir Ilić, posle svega što je uradio u Ministarstvu za kapitalne investicije, ne može da zadrži resor saobraćaja. Ovu informaciju "Politici" je sinoć potvrdio i izvor iz vrha DS-a.

Međutim, izvori iz DSS-a tvrde da je ova koalicija već na ranijim sastancima pristala da mesto šefa BIA deli sa DS-om tako što bi dve godine tajnom službom upravljao čovek koga odredi Tadićeva stranka, a naredne dve godine kandidat DSS-a.

Koštuničina stranka, međutim, ne odustaje od ministarstva policije i saobraćaja. Izvori našeg lista u DSS-u, juče su, pre nego što je u javnost procurila vest o sastanku trojice lidera, tvrdili da je postignut načelan dogovor sa DS-om o podeli resora sile, prema kome bi Dragan Jočić ostao ministar policije.

Kao kandidat za novog šefa BIA pominjao se Miodrag Rakić, sadašnji šef kabineta predsednika Srbije. Dosadašnji šef BIA Rade Bulatović, tvrde isti izvori, ima ambicije u diplomatiji.

S druge strane, naši izvori iz DS-a demantovali su i da je Rakić kandidat za šefa tajne službe i da je dogovor o podeli resora sile uopšte postignut.

Odbijanje DS-a da čak i nezvanično potvrde da je do dogovora došlo, u DSS-u predstavljaju kao posledicu unutarstranačkih previranja kod demokrata.

Prema "narodnjačkoj" verziji događanja oko vlade, lider DS-a ima problem da pridobije podršku u stranci za dogovor sa DSS-om i G17 plus, zbog čega je bio prinuđen da traži nova kadrovska rešenja za pojedine resore.

Tako je, prema informacijama iz DSS-a, u igru za ministra pravde "ubačen" Milan Marković, dok se kao kandidat za ministra spoljnih poslova sve češće pominje Ivan Vujačić, sadašnji ambasador Srbije u Vašingtonu.

Kao najozbiljniji kandidat za ministra za privredu i privatizaciju slovi Slobodan Milosavljević.

Prema istim izvorima, DS bi dobio 11 ministarstava a narodnjački blok sa G17 plus – deset. Po toj verziji, lideru G17 plus pripalo bi Ministarstvo ekonomije, bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević bi povratio stare pozicije, a Radovan Jelašić bi ostao guverner Narodne banke.

Nesuđeni premijer DS-a Božidar Đelić u toj podeli trebalo bi da se zadovolji mestom potpredsednika vlade i ministra finansija. DS-u bi u takvoj podeli pripalo i Ministarstvo odbrane.

Međutim, za sada je neizvesno ko bi iz DS-a mogao da obavlja tu funkciju, budući da je potpredsednik stranke Dragan Šutanovac, koji se pominjao kao kandidat, u intervjuu "Kuriru" pre nekoliko dana rekao da definitivno ne bi prihvatio da bude ministar odbrane.

Iako su informacije iz stranaka u pregovorima skoro potpuno oprečne, jedina tačka slaganja sve tri strane je nada da novih izbora ipak neće biti jer bi, kako se strahuje, stranke koje se svrstavaju u demokratski blok mogle da prođu lošije nego na poslednjim.

E. P. R.

-----------------------------------------------------------

Nastavak sednice Skupštine 7. maja

Predsedavajuća Skupštine Srbije Borka Vučić zakazala je nastavak konstitutivne sednice parlamenta za ponedeljak, 7. maj, u 12 sati, izjavio je juče šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

"Pošto SPS niko nije obavestio da li je postignut dogovor o novoj vladi i predsedniku Skupštine, a sledeća sedmica je poslednja u kojoj je formiranje vlade prema Ustavu moguće, predsedavajuća je imala obavezu da zakaže nastavak zasedanja kako bi se utvrdilo da li postoje predlozi koji imaju parlamentarnu većinu", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Vučićeva je ispunila obavezu na osnovu predloga koji je Demokratska stranka zvanično uputila da se za predsednika Skupštine izabere Milena Milošević.

Tanjug

[objavljeno: 04.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.