Izvor: Blic, 24.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada ne strahuje

Vlada ne strahuje

Ni peti pokušaj opozicije neće izbaciti Vladu Srbije iz sedla, jer je vladajuća koalicija sigurna da je prikupila 130 poslanika spremnih da ne izglasaju dnevni red na kome bi bila incijativa za izglasavanje nepoverenja vladi.

Po svemu sudeći na funkciji će ostati i predsednik parlamenta Predrag Marković, kao i ministri policije, finansija i obrazovanja Dragan Jočić, Mlađan Dinkić i Slobodan Vuksanović, jer sve govori da vladajuća većina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neće dozvoliti da se o inicijativama SRS i DS za njihovo razrešenje uopšte raspravlja.

Činjenica da se u Skupštini Srbije više govorilo o tome da li će incijativa SRS o izglasavanju nepoverenja Vladi Srbije uopšte ući na dnevni red nego kako bi ko glasao, govori da radikalima i demokratama nedostaje bar šest preletača iz vladajuće koalicije koji bi mogli da pomognu da se otvori rasprava o poverenju Vladi Srbije. Radikali traže smenu Vlade zbog izručenja Sretena Lukića Tribunalu, kao i smenu Dinkića i Vuksanovića, dok demokrate traže smene Markovića i Jočića.

Demokrate objašnjavaju da je otvaranje rasprave o radu kabineta Koštunice 'zdravo za javno mnjenje'.

- Nema razloga da građani Srbije čuju argumente za i protiv Vlade Srbije - smatra Dušan Petrović, šef poslaničke grupe DS i dodaje da će, ukoliko Vlada ne padne, demokrate putem elektronskih i štampanih medija nastaviti građanima da objašnjavaju zašto treba smeniti Koštuničin kabinet. Rasprava o poverenju Vladi Srbije je gubljenje vremena za Miloša Aligrudića, šef poslanika DSS.

- Pitanje poverenja vladi u ovom trenutku je nepotrebno jer ima mnogo bitnijih pitanja - zaključio je Aligrudić.

Srpski demokratski pokret obnove spreman je da glasa protiv potvrđuje Slobodan Živkucin, a sa njim se slaže i koleginica iz suprotnog, izvornog, tabora SPO, Sanja Čeković.

Socijalisti ne vide razlog za raspravu o poverenju Vladi iako ima informacija da bi troje - četvoro poslanika SPS moglo da uzdrma Koštuničinu Vladu. Navodno, to su instrukcije Slobodana Miloševića iz Haga, ali ih spremno demantuje Ivica Dačić, predsednik GO SPS.

Miloljub Albijanić, šef poslaničke grupe G17 plus je toliko siguran da će Vlada imati 130 ili više poslanika na svojoj strani da je novinarima u parlamentu nudio i opkladu.

- Biće nas 130 ili možda i više. Oni koji u ovom trenutku smatraju da treba raspravljati o poverenju Vladi Srbije ne razumeju se u politiku. Pa sada imamo punu podršku EU i međunarodne zajednice za sve što radimo - siguran je Albijanić.

Radikali smatraju da je odbijanje da se raspravlja o radu Vlade suprotno demokrtskim principima.

- Znači, ako vladajuća koalicija neće, opozicija ne može da nametne nijednu temu. Možemo u Skupštini Srbije da pričamo samo o onome što intersuje vladajuću većinu. To je protivno ustavu - tvrdi Aleksandar Vučić, generalni skeretar SRS. N. M. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.