Izvor: B92, 06.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vlada ne konsultuje Savet"

Beograd -- Tinde Kovač-Cerović, član Prosvetnog saveta, za B92 kaže da savet nije bio konsultovan oko izmena zakona.

Kovač-Cerović ističe da je Savet morao da bude konsultovan: "Prosvetni savet i dalje se tretira kao da nije zakonska obaveza ministarstva da konsultuje Savet".

"Savet je poslao pismo i javnosti i premijeru i ministarki, o tome da nije ni pitan, bez obzira na to da li će se uvažiti njegovo mišljenje. Problem je i to da nisu konsultovana ni tela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unutar ministarstva, recimo Odeljenje za strateški razvoj koje postoji upravo zato da ukaže na eventualne posledice različitih poteza ministarstva. Nisu konsultovani ni centri koji su profesionalna podrška ministarstva. Te izmene i dopune su pripremane u potpunoj tajnosti i od sopstvenih tela", tvrdi Kovač-Cerović.

Osim toga što je reč o, zapravo, novom zakonu, Kovač-Cerović ističe da se on donosi bez razloga. "Sve primedbe na reformu koje su tipično tehničke prirode - nacionalne prirode, jezik - to se sve reguliše na podzakonskom nivou. Ostaje pitanje zašto se ide topom na muvu kad je reč o sitnim primedbama koje se mogu rešiti. Čak se na nivou škola se može doneti odluka da se poveća fond srpskog jezika ili matematike zato što škole imaju tu fleksibilnost. Prema tome, ili je reč o kolosalnom nerazumevanju novog sistema ili o namernom iskrivljavanju istine i pretvaranju u situaciju hitnosti da mora da se donese zakon a iza njega nestoji stručna javnost", kaže Kovač-Cerović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.