Izvor: Blic, 01.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada krije kako troši pare

Vlada krije kako troši pare

Samo šest ministarstava u Vladi Srbije objavilo je Informatore o svom radu na Internetu, dok to nisu učinili ni predsednik Srbije, ni Ustavni sud, ni republičko tužilaštvo, ni Vlada u celini, saopštio je juče za 'Blic' poverenik za informacije Rodoljub Šabić, dodajući da su tako podaci o troškovima tih funkcionera, ostali sakriveni od očiju javnosti. Poverenik je dodao da su to su učinila samo ministarstva zdravlja, privrede, vera, finansija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rada, nauke, te Skupština Srbije i Vrhovni sud, iako je krajnji rok za izvršenje te obaveze bio kraj 2005. godine.

Informatori o radu bi, između ostalog, trebalo da sadrže podatke o organizaciji, rukovođenju, lancu odgovornosti, do onih najinteresantnijih, o visini plata, sredstvima, budžetu i načinu njihovog korišćenja - objasnio je Šabić.

Poverenik je ukazao da su svi državni organi bili dužni da do kraja 2005. dostave i godišnji izveštaj o radnjama preduzetim na primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama. On je ocenio da su najviši državni organi tu bili revnosniji jer su ispunili tu obavezu, a da je od 17 ministarstava njih 16 dostavilo te izveštaje.

- Samo Ministarstvo za kapitalne investicije nije ispunilo nijednu obavezu - niti je dostavilo izveštaj, niti je sačinilo informator o radu iako je dva puta, kao i ostali, upozoreno na zakonske obaveze - rekao je Šabić.

Govoreći o nižim nivoima vlasti, poverenik je istakao da su pokrajinske vlasti dostavile taj izveštaj, a da je od četiri gradonačelnika to jedino učinila gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković. Analizirajući pravosuđe, poverenik je naveo da su izveštaji stigli iz 67 od 158 redovnih sudova, iz pet od 18 trgovinskih sudova, dok je zaprepašćujuće, kako je ocenio, da je iz 139 tužilaštava dostavljeno samo četiri izveštaja.

On je kao dobre primere naveo lokalne organe vlasti u Smederevu, Kanjiži, Šapcu, Prokuplju koji su objavili kako se odnose prema parama poreskih obveznika.

Ukazujući na kršenja Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, Šabić je pozvao Vladu da aktivira već godinu dana blokirane mehanizme nadzora i odgovornosti.

- Do sada u oko dvesta slučajeva kršenja Zakona na koje je Služba poverenika ukazala nadležnom ministarstvu za kulturu ni u jednom nije pokrenut prekršajni postupak. To treba promeniti što pre - zaključio je Rodoljub Šabić. N. Čaluković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.