Vlada kreditom Tanjugu krši pravila

Izvor: NaDlanu.com, 02.Apr.2012, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada kreditom Tanjugu krši pravila

BEOGRAD, 2. aprila 2012. (Beta) - Odlukom Vlade Srbije da državnoj agenciji Tanjug dodeli beskamatni kredit od 17,5 miliona dinara za izveštavanje o izbornoj kampanji prekršena su osnovna pravila tržišne konkurencije i nastavljeno sistematsko gušenje medija koji nisu u državnom vlasništvu, saopštila je u ponedeljak Medijska koalicija.

BEOGRAD, 2. aprila 2012. (Beta) - Odlukom Vlade Srbije da državnoj agenciji Tanjug dodeli beskamatni kredit od 17,5 miliona dinara za izveštavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << o izbornoj kampanji prekršena su osnovna pravila tržišne konkurencije i nastavljeno sistematsko gušenje medija koji nisu u državnom vlasništvu, saopštila je u ponedeljak Medijska koalicija."Prekršena su osnovna pravila tržišne konkurencije budući da u Srbiji postoje još dve novinske agencije koje posluju na tržištu i kojima ovakvi krediti nisu dostupni", navodi se u zajedničkom saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i Lokal presa.Oni su podsetili da je Vlada Srbije dala Tanjugu beskamatni kredit od 17,5 miliona dinara, a da je u prošloj godini za rad te agencije izdvojeno više od 216 miliona dinara."Reč je o velikoj svoti novca kojom država sistematski narušava ravnopravnost učesnika na medijskom tržištu", navela je Medijska koalicija.Dodeljivanje beskamatnih kredita iz budžeta Srbije agenciji koja je u državnom vlasništvu otvara put za još veći upliv države na uredjivačku politiku, što je u potpunoj suprotnosti sa načelima Medijske strategije, dokumenta koji je Vlada Srbije usvojila prošle godine, istakla su medijska udruženja."Time se nastavlja sistematsko gušenje medija koji nisu u vlasništvu države, sa ciljem da se u medijskoj sferi uspostavi monopol. Vlada na ovaj način drastično krši obećanja data medijskim udruženjima i asocijacijama da će krenuti u istinsku reformu medijskog sektora", navela je Medijska koalicija.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.