Izvor: B92, 27.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada jedinstvena, polemike putem medija nedopustive

Beograd -- Posle višenedeljnih sukoba i teških optužbi koje su pojedini članovi Vlade iznosili jedni protiv drugih, premijer Zoran Živković, ministar pravde Vladan Batić i potpredsednici vlade Nebojša Čović, Miodrag Isakov i Čedomir Jovanović izašli su u utorak pred novinare i saopštili da su rešili dogovorili da prekinu medijske obračune i nastave reformski kurs.

Zoran Živković je istakao da je zaključeno da je najveća krivica za poslednje sukobe upravo na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članovima Vlade Srbije i dodao da je posle "otvorenog i konstruktivnog sastanka zaključeno sledeće": "Nijedan član Vlade ni ranije ni danas nije bio uključen u bilo kakve kriminalne postupke i aktivnosti, nijedan član Vlade nije ni poslom ni nai bilo koji drugi način vezan sa bilo kojim kriminalcem ili kriminalnom grupom. Nijedan član vlade nije zaštitnik bilo kog kriminalca ili kriminalne grupe, ne prikriva kriminalne aktivnosti i ne utiče na rad policije i pravosuđa. Državni organi ni u jednom slučaju nisu angažovali kriminalce ili kriminalne grupe u obavljanju svojih poslova i zadataka. Vlada Republike Srbije je potpuno jedinstvena u stavu da su polemike njenih članova preko medija neumesne i nedopustive, mada ponekad i prenaglašene i zloupotrebljene. Članovi Vlade se obavezuju da ne koriste medije u međusobnim obračunima i pozivamo medije da ne zauzimaju strane, već da nepristrasnim informisanjem stvaraju demokratski ambijent u kome će biti moguća objektivna, efikasna i javna kontrola rada Vlade i svakog njenog člana".

S obzirom da su predstavnici vlade rekli da su na sastanku u ponedeljak uveče otklonjene nedoumice i dileme koje su postojale, novinari su pitali predstavnike vlasti - da li to znači da će šira javnost biti uskraćena za odgovore na razna pitanja koja su pokrenuta tokom sukoba političara.

Podsećamo da su Miodrag Isakov i Nebojša Čović, pre samo sedam dana u istoj sali održali konferenciju za novinare na kojoj su iznosili razne optužbe na račun vlasti, čiji su i sami deo. Upitani, da li najnoviji dogovor, znači da nisu tačne njihove tvrdnje da dve banke imaju 100 miliona dolara neplaćenog ekstraprofita, i da se ustvari niko nije kupao i pio viski u Šilerovoj ulici, Isakov i Čović su rekli:

Isakov: "Na mene se odnosi ovo oko banaka. Ja sam imao takvu informaciju i zvanično uputio pitanje Odboru za privredu i finansije i ja očekujem odgovor." Čović: "Ne mene se odnosi ovo oko kupanja i tih atrakcija... Mi smo imali juče dosta široku raspravu, između ostalog, i na tu temu. Ja sam zadovoljan odgovorima koje sam dobio i ovo što je predsednik Vlade pročitao podrazumeva dalji rad institucija na tome. Odgovori su me zadovoljili, a sadržani su u našem saopštenju i mislim da taj dogovor podrazumeva da razlike u mišljenju unutar DOS-a nema niko pravo da produbljuje angažujući medijske ili političke saveznike za bilo koje vrste hajki."

Nebojša Čović potvrdio je da je na sastanku bilo reči i o delovanju TV Pink. Na pitanje da li je Pink "deo paketa pomirenja", premijer Živković ponovio da se na radi "ni o kakvom o pomirenju". "Inicijalna krivica je na nama iz Vlade Srbije", kaže Živković: "Da li Vlada može da oceni pozitivno ono što je radio Pink prošle nedelje sa članom Vlade? Ne. Da li je to jedini slučaj da je neki medij češljao člana Vlade, zalazio u to kakve je dresove nosio, da li mi to možemo da zabranimo medijima? Ne. Da li vi, novinari, možete da izgradite diferencijaciju između vas profesionalaca i nekih drugih koji nose zvanje novinara, a rade nešto sasvim drugo? Da, to je vaš posao. Što se mene lično tiče, ja se neću nikada mešati u taj posao".

Vlada je, prema rečima Živkovića, potvrdila nastavak reformskog kursa i kao prioritete istakla odlučnu borbu protiv svih vidova kriminala, donošenje novog Ustava Srbije po meri građana i evropskim standardima, projekat pristupanja državne zajednice evropskim i evroatlanskim integracijama, sprovođenje državne strategije za Kosovo i nastavak ekonomskih i socijalnih reformi.

Predsednik Jugoslovenskog komiteta pravnika Biljana Kovačević Vučo u izjavi za Radio B92, medjutim, upozorava da te optužbe, i pored dogovora i zaključaka Vlade, i dalje lebde u vazduhu, a javnost ostaje u nedoumici da li u njima ima istine: "To su upravo one situacije, kada tužilaštvo, odnosno policija treba da reaguje na formalnopravni način i da izađe u javnost sa činjenicama koje će je razuveriti u priče. Težina optužbi nije bila na nivou političke svađe, nego su to bile optužbe koje su bile veoma ozbiljne i koje su se odnosile na veoma teška krivična dela. Kod nas se lako izgovaraju teške reči i lako se poteže za optužbama i u takvoj jednoj situaciji, tužilaštvo i policija teško da mogu da obavljaju svoju osnovnu funkciju koja im pripada po ustavu i to se nekako svodi na politička prepucavanja", kaže Kovačević-Vučo.

Javnosti su potrebne činjenice, smatra Biljana Kovačević Vučo, jer u ovakvim nedorečenim situacijama gubi poverenje u Vladu, ali i institucije.

Sociolog politike i asistent na Filozofskom fakultetu Jovo Bakić kaže za naš radio da je sve što se poslednjih nedelja desilo predstavlja "još jednu potvrdu da na našoj političkoj sceni nema odgovornosti": "Ministar poljoprivrede je odavno morao da da ostavku. Nebojša Čović je, pošto je podigao budu u javnosti, onda sada očekujemo imena. Ili, Zoran Živković i njegova izjava vezana za Narodnu Banku Srbije i njegovu falsifikatorsku delatnost. To su totalno neodgovorne izjave. To su izjave na nivou kasabe, a ne premijera Vlade jedne zemlje. Bez odgovornosi za izgovorenu reč, javnost gubi poverenje u političare", kazao je Babić.

Jovo Bakić upozorava da ovakve situacije kod gradjana izazivaju i gubitak interesovanja za politiku, što za društvo ima "katastrofalne posledice".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.