Vlada ipak spasava Tanjug

Izvor: Blic, 06.Nov.2015, 07:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada ipak spasava Tanjug

Vlada Srbije, i pored uredbe o gašenju, pokušava da nađe rešenje za Tanjug, saznaje “Blic”.

Posle informacije da je Tanjug zvanično prestao da postoji, a da će zaposleni raditi do kraja novembra, Vlada je procenila da treba uložiti napore da se rešenje ipak nađe.

- Idealno bi bilo da se nađe kupac, pa će vreme do kraja meseca biti iskorišćeno za to - kaže izvor “Blica” iz Vlade. Ostaje nejasno zašto kupac, ukoliko ima zainteresovanih, nije pronađen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do danas.

Kad je teško - Pariz

Kada je stigla vest o gašenju Tanjuga, Ivan Tasovac je sa Ivicom Dačićem bio na zasedanju Uneska u Parizu. Utisak je da se ministar kasno setio da se bavi ovom temom, ali da je u tom trenutku izabrao “najkomfornije” mesto. Ni Sarajevo, gde se održavala zajednička sednica vlada, ni Beograd, gde se govorilo o Tanjugu, već prestonicu Francuske.

Premijer Aleksandar Vučić oštro je juče kritikovao ministra kulture Ivana Tasovca zbog gašenja Tanjuga.

Na sednici Vlade Vučić je rekao da je razočaran onim što se desilo.

- Ti (Tasovac) i Saša Mirković ste me ubeđivali da je to važno, potrebno i reformski. Tražio si da ne ideš u Sarajevo kako bi ostao ovde da braniš i obrazložiš odluku. Noćas sam gledao vesti, nigde te nisam video, samo sam čuo nemušto objašnjenje Saše Mirkovića, gde se poziva na tačku 141 - rekao je Vučić.

- Iako sam ja bio protiv gašenja Tanjuga, ti, Tasovac, nisi podmetnuo svoja leđa, podmetnuo si moja leđa, kao i obično - naveo je premijer.

Tasovac je potom potvrdio da je Vučić bio protiv gašenja Tanjuga, ali, istakao je, ne i protiv poštovanja zakona, te dodao da će “sve biti po zakonu, bar dok je on ministar”. Poručio je da su medijski zakoni usvojeni avgusta 2014. i da su mediji imali punih 15 meseci za proces privatizacije.

Podrška primeni zakona

Upravni odbor Asocijacije medija, ANEM i NUNS podržali su primenu Zakona o informisanju i povlačenje države iz vlasničke strukture medija, kao i uspostavljanje ravnopravnih uslova na tržištu. Upravni odbor podseća da je to bio jedan od ključnih zahteva medijske zajednice još od usvajanja medijske strategije 2011. godine i seta medijskih zakona.

- Isto toliko vremena imali su i ljudi u Tanjugu i drugim državnim medijima, da potraže kupca ili bar privatizacionog savetnika. Tačno toliko vremena imali su, ako ni za šta drugo, a ono bar da Agenciji za privatizaciju u roku podnesu zahtev za organizovanje besplatne podele akcija - naveo je Tasovac i istakao da je u tome moglo da pomogne “i sada skandalizovano novinarsko udruženje”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.