Vlada će smanjivati plate i direktorima

Izvor: Blic, 07.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada će smanjivati plate i direktorima

Članovi upravnih i nad­zornih odbora javnih preduzeća, agencija i svih organizacija čiji je osnivač Republika od januara neće primati naknadu veću od jedne prosečne plate, dok će naknada predsednicima i njihovim zamenicima biti veća za polovinu, odnosno za petinu od prosečne plate.

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici ovom odlukom samo delimično krenula u uvođenje reda u javna preduzeća, a sve ostale, značajnije mere ostavila za kasnije, bez čvrstih obaveza >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i rokova. Ograničenje direktorskih plata očekuje se za mesec dana.

Iako su ministri najavljivali da će platu predsednicima upravnih i nadzornih odbora ograničiti na prosek koji sada iznosi oko 32.969 dinara, već na prvom koraku su pokazali bolećivost, pa će predsednici primati oko 50.000, a njihovi zamenici oko 40.000. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu obavezalo se da za mesec dana pripremi predlog ograničavanja plata za direktore i njihove zamenike, čije su plate još mnogo veće i iznose po nekoliko stotina hiljada dinara.

- Analiza Vlade pokazala je da su plate u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća neujednačene i da su pojedine mnogo veće nego što je to društveno prihvatljivo pa je potrebno naknade svesti na razumnu meru - obrazložio je novinarima juče Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Da podsetimo, javna preduzeće su visoko na lestvici izvora korupcije u državi zato što kroz njih, gotovo bez ikakve kontrole, prolazi velika količina novca. Na primer, 80 odsto državnog novca čine javne nabavke i to je jedan od najvažnijih razloga zašto su stranke zainteresovane da preko svojih predstavnika kontrolišu ova preduzeća.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić smatra da je potrebno da Vlada i Skupština utvrde racionalne kriterijume i uvedu red u primanja, ali kao mnogo značajnije ističe problem nedostupnosti važnih podataka o radu javnih preduzeća.

- Svaki put kad su zatraženi ti podaci bilo je mnogo problema. To je apsurdno, jer je reč o podacima koji bi morali biti dostupni najširoj javnosti i kad ih niko ne traži, koji bi morali biti javno objavljivani u Informatorima o radu preduzeća, na internet prezentacijama - kaže Šabić za „Blic".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.