Izvor: Danas, 20.Apr.2016, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije utiče na sektor medija

Misija OEBS konstatovala je da medijski prostor Srbije zauzimaju brojni mediji, nadmećući se za relativno malo tržište za oglašavanje. "Smatra se da Vlada utiče na sektor medija i da postoji jedan opšti trend tabloidizacije, uz trenutno sužen obim informativnog programa", tvrde posmatrači iz ove organizacije.

DS je juče saopštila da pozdravlja Preliminarni izveštaj posmatračke misije OEBS o Srbiji tokom izborne kampanje koji je "jasno ustanovio većinu nepravilnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << koje ozbiljno ugrožavaju regularnost ovih izbora". DS ukazuje da se ta misija saglasila sa "većinom dosadašnjih navoda DS koji se tiču kontrole medija, pritiska na birače, političkog nasilja i sumnjivog stanja biračkog spiska". Posmatračka misija je između ostalog ustanovila da su SNS i njihovi koalicioni partneri "koristili zvanične događaje, kao što je obilazak škola, otvaranje javnih institucija i fabrika za prenošenje svojih izbornih poruke", te da je primila pouzdane izveštaje o "zloupotrebi položaja stranaka na vlasti, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou, u cilju vršenja pritisaka na birače naročito one koji su zaposleni u javnom sektoru i pokušajima podmićivanja birača inicijativama socijalne pomoći".

OEBS je, takođe, naveo da su njegovi sagovornici kritikovali nepostojanje mogućnosti javnog uvida u birački spisak iako zakon garantuje javnost spiska na opštinskom nivou i da postoji zabrinutost zbog tačnosti biračkog spiska, naročito u odnosu na preminule osobe i osobe koje su se odselile iz zemlje. U dokumentu posmatračke misije istaknuto je da većina stranaka sprovodi svoju kampanju organizovanjem skupova i putem reklamnih materijala, postera i bilborda. U tom kontekstu, ukazuje se da su se opozicione stranke žalile da im je zbog nedostatka finansijskih sredstava mogućnost da kupe izborne reklame na bilbordima ili u štampanim i elektronskim medijima ograničena.

Gurmai: Snažna podrška sestrinskoj partiji

Budimpešta - Ovo je način da se pokaže snažna podrška našoj sestrinskoj partiji. Zalažem se za slobodne i demokratske izbore, prokomentarisala je kratko za Danas Zita Gurmai, predsednica Foruma žena Partije evropskih socijalista, odgovarajući na pitanje zašto je potpisala otvoreno pismo koje je Demokratska stranka uputila građanima Srbije uoči izbora. Podsetimo, lider DS kazao je da potez Zite Gurmai "velika čast i zadovoljstvo" i najavio da će "borba DS za prava žena u Srbiji biti kontinuirana".

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.