Izvor: B92, 05.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije usvojila akcioni plan

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je u četvrtak Akcioni plan za harmonizaciju ekonomskih sistema Srbije i Crne Gore. Vlada će Plan uputiti Savetu ministara SCG na usvajanje, a potom i Evropskoj komisiji na analizu, kako bi do sredine juna bio usvojen u parlamentima Srbije i Crne Gore. Potpredsednik Vlade Čedomir Jovanović rekao je da je tim dokumentom odgovoreno na međunarodne obaveze, a da pri tom nisu narušeni interesi privrede i građana Srbije, dok je ministar za privredu i privatizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Aleksandar Vlahović rekao da Akcioni plan u potpunosti obezbeđuje zaštitu postojeće privredne strukture Srbije i zaštitu životnog standarda građana. Vlahivić je kazao da taj sporazum predviđa smanjenje prosečne carinske stope sa devet odsto na 7.40 odsto. "U narednom periodu, a najduže do 24 meseca, postojeće carinske stope i dalje ostaju na snazi", rekao je Vlahović i dodao da nakon isteka tog vremena dolazi do relativnog smanjenja carinskih stopa sa srpske strane: "Radi se o industriji prerade metala, o građevinskoj industriji, hemijskoj industriji, jednom delu poljoprivredne industrije. S druge strane, prosečna carinska stopa do koje ćemo doći nakon dve godine i dalje je značajno iznad prosečne carinske stope koja postoji u EU, što nam daje dobru startnu poziciju onog momenta kada uđemo u proces pregovaranja sa EU, kada ćemo morati da uđemo sa daljim smanjenjem carinskih stopa".

Ministar finansija Božidar Đelić rekao je da će smanjenjem carinskih stopa, doći do gubitka od 70 miliona evra u javnim prihodima. Đelić je rekao da je to planirano kada je rađen rebalans budžeta i da ta suma neće biti dodatni pritisak za Srbiju. EU ozbiljno razmatra da da Srbiji da dodatnih 70 miliona evra za makroekonomsku pomoć. "Veliki deo carinskih stopa koje će biti snižene tiču se uvoza repromaterijala", rekao je Đelić: "Jedan indirektan efekat je poboljšanje konkurentnosti naših preduzeća i očekujemo dodatnu konkurentnost naših izvoznika koji će doći do jeftinijeg repromaterijala. Carinske stope koje se tiču duvana nisu promenjene, ostaju na nivou Srbije, a Crna Gora će da poveća stope na 15 odsto".

Međutim, potpredsednik Vlade Čedomir Jovanović odbacio je kritike upućene na račun usvojenog Plana, oštro pri tome kritikujući pojačavanje kampanje za nezavisnu Srbiju, koju pre svega vodi G17 plus baš u finišu dogovaranja o Akcionom planu. Jovanović tvrdi da će šteta od te kapmanje biti mnogo veća od gubitka u javnim prihodima Srbije izazvanih usvajanjem Plana. "Cena nastupa gospodina Dinkića je mnogo veća od 70 miliona evra, za koliko će naše javne finansije biti uskraćene. Razmišljajte o međunarodnim investitorima koji slušaju guvernera Narodne banke, koji u ovom trenutku otvara pitanja koja ni po čemu nisu deo njegove nadležnosti. On, umesto aktivnog učešća u harmonizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Crne Gore, pokušava da bude političlar, koji po svojim stavovima sasvim sigurno nije na nivou svog ekonomskog profila. Dakle, stavovi sa kojima smo se suočili tokom proteklih nedelju dana i kampanja sa kojom smo se suočili su izuzetno loši. Oni predstavljaju pretnju za ovo društvo i Vlada će se tome suprotstaviti na razman način - suočavanjem građana sa istinom i sa činjenicama. Sve kritike na račun akcionog plana su neosnovane", rekao je Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.