Vlada Krivokapića traži novo zaduženje od 900 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2021, 14:00

Vlada Krivokapića traži novo zaduženje od 900 miliona evra

Na dan glasanja o Budžetu Crne Gore za ovu godinu, vlada Zdravka Krivokapića uputila je parlamentu na hitno usvajanje amandman kojim se država zadužuje za još 900 miliona evra u ovoj godini, što je izazvalo oštru reakciju predstavnika pozicije i opozicije.

Amandmanu vlade usprotivio se predsednik Pokreta za promjene, članice vladajuće koalicije, Nebojša Medojević, koji je aktuelnu izvršnu vlast nazvao "međunarodnom kriminalnom grupom" koja, kako kaže, tajno zadužuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Crnu Goru i otuđuje državnu imovinu.

Podsetio je da je ova vlada, spregom Krivokapića i ministra Spajića, dok još nije bila ni izabrana u parlamentu formirala grupu finansijskih i pravnih mešetara i špekulanata, sa kojima su "tajno, ali organizovano", protivustavno i nezakonito, bez odluke vlade i Skupštine, zadužili građane Crne Gore za 750 miliona evra".

Tada je, kaže, već bilo jasno da će ovaj "dvojac" biti ozbiljna pretnja po vitalne nacionalne interese i da su spremni da razore čitav sistem javnih finansija i ignorišu sva Ustavna, zakonska, institucionalna ograničenja i kontrolne mehanizme.

"Uz pomoć savetnika iz bivše Demokratske stranke iz Beograda…"

"Uz pomoć savetnika iz bivše Demokratske stranke iz Beograda, poznatih kao 'žuti lopovi' koji su uništili i tu stranku i opljačkali Srbiju do koske, a koji sada donose najvažnije državne odluke o javnim finansijama, upravljanjem javnim preduzećima, zaduženjima, prodaji državne imovine, ovaj dvojac je formirao međunarodnu kriminalnu organizaciju sa ciljem sticanja višemilionskih profita na štetu interesa Crne Gore", naveo je Medojević, između ostalog, na svom fejsbuk profilu.

Iz opozicionog SDP-a su saopštili da je reč verovatno o zaduženu od milijardu evra sa kamatama.

"Novo zaduženje vlada traži u trenutku kad je jasno da ovaj premijer i ova vlada nemaju poverenje parlamementarne većine, a ministri se hvale 'neverovatnim rezultatima', dok jednim kreditom vraćaju drugi", navode iz SDp-a.

Iako je, podsećaju, posle zaduženja od 750 miliona, koje će sa kamatama izaći na 890 miliona, bilo saopšteno da ove godine neće biti novog zaduženja, jasno je, kažu, da se na takva obećanja niko ne može osloniti.

"Zaduženje, u iznosu koji je jednak polovini godišnjeg Budžeta, bez bilo kakve javne rasprave, bez dijaloga i bukvalno na dan usvajanja predstavlja najbolji pokazatelj urušavanja državnih finansija do kojeg su 'eksperti' doveli", stoji u saopštenju,

Predstavnicima parlamentarne većine su poručili da, ukoliko podrže i ovo novo zaduženje, preuzimaju i punu političku odgovornost za sve ono što vlada Zdravka Krivokapića radi.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić ranije danas je objavio na svom tviter nalogu da Crna Gora neće imati novih dugova ove godine, samo će iskoristiti priliku da zameni nepovoljne stare kredite, kao i da današnji amandman stvara pravnu pretpostavku za to.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

MEDOJEVIĆ: Sprečiti međunarodnu kriminalnu grupu da tajno odužuje zemlju i otuđuje državnu imovinu

Izvor: Kurir, 17.Jun.2021

"Vlada još nije bila ni izabrana u Skupštini, a do tada anonimni građanin Mickej Spajić je, uz znanje i koordinaciju sa Krivokapićem, formirao grupu finanijskih i pravnih mešetara i špekulanata, sa kojima je “tajno, ali organizovano”, protivustavno i nezakonito, bez odluke Vlade i Skupštine,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.