Izvor: Blic, 22.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Kosova posle 15. juna preuzima od UNMIK-a ovlašćenja

Vlada Kosova posle 15. juna kada stupi na snagu Ustav preuzeti od UNMIK-a kompetencije u upravljanju Kosovom, preneli su posle sastanka sa Međunarodnom upravljačkom grupom premijer Hašim Thači i izaslanik Evropske Unije Piter Fejt.

"Kosovske institucije će preuzeti na sebe odgovornosti i korak po korak uz međunarodnu civilnu i vojnu podršku sprovoditi svoje nadležnosti na celoj teritoriji Kosova", rekao je Tači.

Identičnu ocenu preneo je i Piter Fejt koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istakao pozitivnu ocenu Upravljačke grupa za rezultate Vlade postignute od proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Grupa je izrazila veliko zadovoljstvo napretkom učinjenim usvajanjem paketa zakona u skladu sa predlozima međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, kao i u drugim oblastima, uključujući decentralizaciju", rekao je Fajt.

Ni on ni Tači, međutim, nisu govorili o sudbini UNMIK-a posle 15. juna, ali je kosovski premijer nagovestio da će Misija UN-a nakon ovog datuma predstavljati prošlost na Kosovu.

"Organizacija Ujedinjenih nacija je obavila dobar i uspešan posao u proteklih 8-9 godina", rekao je Tači i zaključio da se ne smeju podizati zidovi podele između Kosova i UN-a između ostalog i zbog toga što je jedna od glavnih kosovskih pretenzija uključenje u UN.

Današnji sastanak Međunarodne upravljačke grupe je četvrti od njenog formiranja.

Grupu čine predstavnici SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Austrije, Česke, Finske, Švedske, Turske, Belgije, Danske, Mađarske, Slovenije i Švajcarske.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.