Izvor: B92, 07.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Kosova dobija veće nadležnosti

Priština -- Priština -- Šef UNMIK-a Mihael Štajner izjavio je u petak da je formiran zajednicki Savet za prenos nadležnosti sa medjunarodne misije na kosovske institucije i da ce veliki deo nadležnosti biti prenet na te institucije do kraja ove godine. Na zajednickoj pres konferenciji sa premijerom Kosova Bajramom Redžepijem, Štajner je naglasio da ce na taj nacin kosovske institucije dobiti veće nadležnosti, ali ce istovremeno imati i vecu odgovornost za nastavak demokratskih procesa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Kosovu. Prenos nadležnosti je u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustavnim okvirima, rekao je Štajner i dodao da ce i dalje u njegovoj nadležnosti ostati rezervisane nadležnosti, kao što su "zaštita prava manjina, bezbednost, multietničnost i inostrani poslovi", ali ce biti pripreman teren za prenos i tih ovlašcenja na kosovske institucije."Veoma sam srecan što mogu da kažem da smo danas osnovali Savet za transfer nadležnosti. Uz vece nadležnosti kosovske institucije imace i vecu odgovornost i ja se nadam da smo zajedno na dobrom putu da budemo mnogo efikasniji, u interesu svih gradjana Kosova", rekao je Štajner.

Premijer Kosova Bajram Redžepi je pozdravio osnivanje Saveta, ali je ukazao da kosovske institucije, uprkos želji da preuzmu što više nadležnosti, nisu spremne da to urade u svim segmentima, jer nemaju "dovoljno ljudskih resursa". On je dodao da su politički lideri kosovskih Albanaca svesni da će se u tom procesu prenosa nadležnosti suočiti sa mnogim poteškocama, ali je naglasio da se spremni na sve te izazove.

"Ne možemo tražiti od UNMIK da na nas prenese nadležnosti samo u oblastima u kojima smo dobri, a onda da okrivljujemo UNMIK za sve ostalo", rekao je Redžepi. On je dodao da kosovski lideri "imaju ambicije" da u dogledno preuzmu i rerzervisane nadležnosti od Mihaela Stajnera i izrazio uverenje da ce taj proces biti uspešan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.