Izvor: Glas javnosti, 17.Mar.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Hrvatske protiv obnove “HPC”

ZAGREB  - Komisija Vlade Hrvatske za odnose s verskim zajednicama saopštila je, povodom najave obnavljanja tzv. ”Hrvatske pravoslavne crkve” koja je postojala za vreme “Nezavisne države Hrvatske” (“NDH”), da neće podržati ustaštvo, "kao što ga nikada do sada nije podržavala".

Ministar kulture Hrvatske i predsednik Komisije Boža Biškupić je u saopštenju naveo da je Komisija uvek osuđivala ustaštvo i bilo kakve pokušaje u tom smeru, i da ne podržava nikakva udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ili organizacije koje bi zagovarale ideologiju iz vremena “NDH”, preneli su hrvatski mediji.

Takođe, ministar Biškupić ističe da Hrvatska pravoslavna zajednica nije evidentirana, niti je Komisija podržava, "kao što ne podržava niti jedan oblik ekstremizma".

U saopštenju se naglašava da Komisija ima jako dobre odnose sa svim verskim zajednicama, pa tako i sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Vlada je, podsetio je Biškupić, sa SPC potpisala "ugovor u kojem su regulisana mnoga pitanja od područja vaspitanja, nauke, obrazovanja, dušobrižništva do obezbeđivanja materijalnih uslova za versko delovanje, a sve u cilju uzajamne saradnje za dobrobit svih građana".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.