Izvor: Blic, 26.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Crne Gore uz teroriste u Srbiji

Vlada Crne Gore uz teroriste u Srbiji

BEOGRAD Srbijom ovih dana teče javni plebiscit i građani najšire podržavaju mere Vlade Srbije za borbu protiv terorizma. Socijalisti veruju da ćemo u toj borbi biti podjednako uspešni kao i u borbi protiv NATO izjavio je juče Nikola Šainović, član Izvršnog odbora Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije. On nije želeo da precizira kad će se najavljeni zakon protiv terorizma naći u skupštinskoj proceduri, napominjući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samo da će se to desiti 'u najskorije vreme'. Na pitanje 'Blica' zašto se zakon o borbi protiv terorizma usvaja samo u jednoj republici, a ne na nivou savezne države, Šainović je odgovorio:

Očigledno je da Vlada Crne Gore toliko otvoreno podržava one koji su nosioci terorizma u Srbiji, pa su stavovi crnogorske Vlade najbolji odgovor na vaše pitanje.

On je dodao da će pomenuti zakon biti takav da će 'potpuno eliminisati terorizam brzo i efikasno'. Na pitanje novinara kakve će poteze, nakon usvajanja novog zakona, vlast preduzeti prema pokretu 'Otpor' i opozicionim partijama, Šainović je rekao da rad 'Otpora' ima 'nasilnički karakter, narušava javni red i mir i bezbednost zemlje pa će takvo delovanje biti onemogućeno'. On je dodao da 'pozivi na ustanak i pobunu nemaju ništa zajedničko sa organizacijom koja sebe naziva političkom strankom'. Komentarišući mogućnost da MUP spreči dolazak pristalica opozicije na miting 27. maja, Šainović je rekao da se 'ovoj zemlji otvoreno preti terorizmom' i da će policija 'samo preduzeti mere opšte bezbednosti što nema nikakvu političku konotaciju'. On je demantovao i informacije o pregovorima SPS i SPO.

Od posete lidera opozicije Moskvi funkcioner SPS očekuje da 'istina za koju se mi zalažemo bude više poznata'. Za izjavu ruskog šefa diplomatije Igora Ivanova da je poziv generalu Ojdaniću u Moskvu bio 'tehnička greška', Šainović je rekao da bi to trebalo da prokomentariše Vlada Rusije. On je rekao i da je savezni ministar pravde u pismu Karli del Ponte 'reagovao u skladu sa stavovima Vlade'.

Govoreći o situaciji na Kosmetu, Šainović je ocenio da Bernar Kušner 'treba da ode s Kosova, ali da ne može pobeći od odgovornosti'. Briselski samit o primeni Dejtonskog sporazuma, Šainović je ocenio kao 'kršenje mirovnog dokumenta čiji je cilj produžavanje krize'. D.B.V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.