Izvor: B92, 03.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vizner izaslanik SAD za Kosovo

Vašington, Brisel -- Američki ambasador u penziji Frenk Vizner biće izaslanik Vašingtona u pregovorima o statusu Kosova, saznaje Rojters.

Rojters tvrdi da je izbor nekadašnjeg diplomate, koji sada radi kao biznismen, znak da SAD žele da podstaknu pregovore, a jedan američki diplomata izjavio je da se Frenk Vizner uklapa u profil koji traži Vašington i da njegov izbor pokazuje da Amerikanci žele da se posao završi na pravi način.

Kao ambasador od karijere, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je najviša profesionalna funkcija za američke diplomate, Vizner je bio na službi na Filipinima, u Indiji i Egiptu. Kritičari ga optužuju da je sve vreme radio za Centralnu obaveštajnu agenciju i za uticajnu energetsku kompaniju Enron, kojoj je do njenog bankrota pre četiri godine obezbeđivao unosne poslove u zemljama u kojima je bio ambasador.

Njegov otac, Frenk Vizner Stariji, kao zamenik direktora CIA, bio je umešan u obaranje demokratski izabranih vlada u Gvatemali i Iranu pedesetih godina prošlog veka.

Naredna nedelja o Balkanu i Kosovu

U krugovima EU i NATO se ocenjuje da je naredna nedelja od velike važnosti za sagledavanje mogućeg razvoja na zapadnom Balkanu. To se posebno odnosi na Kosovo, jer se u četvrtak u Briselu sastaju šefovi diplomatija NATO-a, a visoki predstavnik EU Havijer Solana u ponedeljak kreće u Beograd, Prištinu i Sarajevo, prenosi Beta.

Predsednik Srbije Boris Tadić će u četvrtak u Briselu razgovarati sa Solanom i evropskim komesarom Olijem Renom, a srpski premijer Vojislav Koštunica u petak. U Briselu će u četvrtak boraviti i ministar spoljnih poslova Vuk Drašković i crnogorski premijer Milo Đukanović. Moguće je da će u Briselu biti održan i sastanak šefova diplomatija Kontakt-grupe, a očekuje se i dolazak generalnog sekretara UN Kofija Anana.

U Briselu o bezbednosti

Neka vrsta pripreme je u tom smislu već obavljena u sedištu Atlantskog saveza, u Briselu, na sastanku zamenika političkih direktora MIP-ova zemalja Kontakt-grupe. Na skupu iza zatvorenih vrata su učestvovali i predstavnici NATO-a, EU, šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen, i drugi.

Kako je agenciji Beta rekao portparol NATO-a Džejms Apaturaj, rasprava je bila usredsređena na bezbednosnu situaciju na Kosovu. Na sastanku su izneti prvi utisci o Ahtisarijevim razgovorima u Prištini, Beogradu i drugim centrima u regionu. Naglašena je važnost sprovođenja standarda uz rešavanje pitanja statusa Kosova i značaj decentralizacije.

Glavna poruka u razmatraju bezbednosnih prilika jeste da je zamenik komandanta Kfora na sastanku istakao ubeđenje komande NATO-snaga na Kosovu da je Kfor sposoban da odgovori na svaku situaciju koja bi mogla iskrsnuti tokom predstojeće etape pregovora o statusu, rekao je Apaturaj.

On je to rekao, odgovarajući na pitanje da li su u raspravi razmotreni i najnoviji slučajevi nasilja i pretnji, ne samo kada su u pitanju srpski i drugi civili, već i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu.

Jedan zvaničnik u Evropskoj uniji, koji je učestvovao na sastanku Kontakt-grupe, Beti je rekao da ne vidi nikakvo zaoštravanje prilika na Kosovu i regionu, jer se tek očekuje da Ahtisari čuje mišljenje još nekih važnih međunarodnih činilaca.

Drugi funkcioneri u EU su rekli da postoji određena zabrinutost zbog pretnji i najnovijih slučajeva nasilja. Činjenica je, i to je stavljeno do znanja i na sastanku Kontakt-grupe, da ima i oružanih grupa koje prete nasiljem, ali je tačno i to da zasad ni Kfor ni NATO ne vide naznake neke vanredne situacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.