Izvor: B92, 17.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vizner: Rešenje za Kosovo 2006.

Beograd, Priština -- SAD smatraju da je "hitno i važno" da se odluka o budućem statusu Kosova donese do kraja 2006. godine.

Ovim će se očuvati mir u regionu i omogućiti njegov napredak, rekao je večeras u Beogradu specijalni izaslanik SAD za Kosovu Frenk Vizner. On je na konferenciji za novinare u američkoj ambasadi u Beogradu rekao da je stav SAD da se u pregovorima o budućem statusu Kosova mora rešiti i pitanje prava i zaštite kosovskih Srba i drugih manjinskih zajednica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Vizner je dodao da "od onoga što se danas radi" zavise budući odnosi SAD i Srbije i Crne Gore i da će donošenje "ispravnog rešenje za Kosovo" biti ključno za "dublju integraciju" SCG u evropske i evroatlantske strukture.

Vizner je ocenio kao "iskrene" današnje razgovore sa zvaničnicima u Beogradu.

Vizner bio na Kosovu

Vizner je prethodno boravio na Kosovu, a poslednji u nizu sastanaka održao je sa predstavnicima Srba sa severa Kosova Markom Jakšićem i Nebojšom Jovićem. Član srpskog pregovaračkog tima Marko Jakšić za B92 kaže da na sastanku nije bilo reči o nedavnom Viznerovom stavu da je nezavisnost najbolje rešenje za status Kosova. "Odmah na početku rekao je da nije došao u Prištinu da bi govorio o nezavisnom Kosovu, niti da ide za Beograd da priča priču o Kosovu u sastavu Srbije, pa nam je posredno stavio do znanja da ne stoji njegova priča u Skoplju o nezavisnom Kosovu", kaže Jakšić.

Jakšić navodi i da je Vizner na sastanku potencirao ulazak Srba u privremene kosovske institucije. "On očekuje da Srbi moraju da počnu da brinu o sebi. Rekli smo da su Srbi bili u institucijama sistema tri godine, da su kao nagradu doživeli veliko čišćenje. Rekli smo da su nezavisno Kosovo i opstanak Srba dve suprotne realnosti, tj. da su inkompatibilne", kaže on.

Prema rečima Jakšića, na sastanku je iznet i stav da je sada na potezu najjača država na svetu, SAD, koja treba da izabere između nezavisnosti Kosova i Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.