Vizner: Rešenje verovatno ne 2007.

Izvor: B92, 04.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vizner: Rešenje verovatno ne 2007.

Vizner (FoNet, arhiva)

Vašington, Beograd -- Predstavnik SAD u pregovaračkoj trojci za Kosovo kaže da je malo verovatno da će status Kosova biti rešen u 2007.

"Jednostavno, za to nema dovoljno vremena", rekao je Frenk Vizner za Glas Amerike. Prema njegovim rečima, kalendar događaja vezanih za Kosovo je preopterećen kako bi se do definitivne odluke došlo u 2007.

On je potvrdio da će tri pregovarača generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ki Mun Banu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dostaviti izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine do 10. decembra. "Ban će tada raspravljati o Kosovu s ključnim zemljama Kontakt grupe, a ne bih isključio potonju raspravu u Savetu bezbednosti UN", rekao je Vizner.

Reagujuću na izjavu američkog izaslanika, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je izjavio da nije saglasan da treba uporno postavljati veštačke rokove za rešavanje statusa Kosova.

Jeremić je rekao da je najvažniji dogovor koji je postignut u Njujorku da ni jedna od strana u pregovorima, "ni Srbi ni Albanci, ne smeju pretiti, niti pribegavati nasilju."

"Motiv za nezavisno Kosovo status snaga NATO"

Premijer Srbije Vojislav Koštunica rekao je da će, ako SAD i Velika Britanija priznaju jednostranu nezavisnost Kosova i Metohije, pravi razlog za to biti u Aneksu 11 Ahtisarijevog plana, koji se odnosi na status snaga NATO-a u Pokrajini.

""Svi znaju da Aneks 11 Ahtisarijevog plana predviđa da međunarodno vojno prisustvo na Kosovu u vidu NATO snaga ne bi imalo civilnu kontrolu, što bi predstavljalo nezapamćen presedan u demokratskom svetu", kazao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, u Njujorku se videlo da albanska strana u "svakoj rečenici veliča Ahtisarijev plan, znajući da će određene velike sile, zarad primene Aneksa 11 i ostvarivanja svojih geostrateških i vojnobezbednosnih interesa, pristati na priznavanje jednostrane nezavisnosti".

Samardžić i Jeremić optimisti

Ministar inostranih poslova i ministar zadužen za Kosovo kažu da Srbija ima razloga za optimizam pred nastavak razgovora o Kosovu.

Vuk Jeremić i Slobodan Samardžić su naveli da Srbija ima razlog za optimizam jer su pregovori o konačnom statusu Kosmeta nastavljeni, što je bio zahtev Srbije, ali i zbog toga što je jedinstvena politika državnih organa na razgovorima u Njujorku urodila plodom jer pregovaračkim procesom nisu dominirali tonovi prisutni nedeljama ranije.

Jeremić je naglasio jedinstven nastup institucija u svakom aspektu planiranja i sprovođenja kosovske politike, a Samardžić podsetio da je ta politika trasirana u novembru 2005, kada je doneta prva rezolucija o Kosovu i Metohiji.

Dva ministra su za RTS upozorila na to da bi unilateralno proglašenje nezavisnosti Kosova uzrokovalo i druga žarišta, pre svega, na Balkanu. "Ne treba dirati najosetljiviju stvar u regionu, a to su granice. Ako se promena granica bude dovodila u pitanje, makar i dogovorom, to će biti loš presedan za druge nerešene etičke sporove, pre svega na Balkanu", rekao je Samardžić.

Jeremić je ponovio da Srbija Albancima nudi najširu moguću autonomiju. "Mi se borimo za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, Albancima ne nudimo, niti su oni za to zainteresovani, reintegraciju i ponovno priključenje Kosova Srbiji, već im nudimo najširu moguću zamišljenu autonomiju, a za sebe čuvamo određene atribute suverenosti", objasnio je Jeremić.

Samardžić je ponovio da su za Srbiju neprihvatljivi podela Kosova i stvaranje konfederacije, već da je najbolje rešenje suštinska autonomija i minimalna integracija sa Srbijom.

Jeremić je dodao da u nastavku procesa pregovora treba nastupati na svim frontovima, razgovarati sa zemljama koje imaju uticaj na SAD i biti koncentrisan na pregovore koji će voditi kompromisnom rešenju.

Prema njegovim rečima, dva su vrlo važna paralelna fronta prema kojima Srbija treba da nastupa, a to su direktni pregovori sa Albancima, dok je drugi, možda čak i važniji, agilan diplomatski nastup prema svim faktorima međunarodne zajednice, kojima treba predočiti opasnost od unilateralizma.

"Neki iz međunarodne zajednice prete"

Vuk Jeremić je izjavio u Strazburu da su "neki iz međunarodne zajednice" rekli Beogradu i Prištini da će Srbiji i regionu nametnuti nezavisnost Kosova ako se do 10. decembra ne postigne sporazum o budućem statusu Pokrajine.

"Sa utvrđenim rokom i pogrešnim stavom, kojim se izlazi u susret njihovim maksimalističkim zahtevima, kakav podsticaj imaju kosovski Albanci da pregovaraju s dobrom voljom? Zašto da samo ne čekaju da vreme 'iscuri'? Nepostavljanje čvrstih rokova koncentriše umove i u Beogradu i u Prištini na postizanje sporazumnog, uzajamno prihvatljivog rešenja", izjavio je Jeremić na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

"Ako nezavisnost bude nametnuta, biće uspostavljen opasan presedan kojim se daje legitimitet nasilnoj podeli demokratskih država u Evropi, jer nametnuta nezavisnost Kosova nije ništa drugo do nasilna podela Srbije. Nametanje nezavisnosti bi zadalo težak udarac našoj demokratiji. A kao ključna zemlja regiona, udarac našoj demokratiji bi nužno imao negativan uticaj na miran i dinamičan razvoj celog Zapadnog Balkana", rekao je Jeremić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.