Izvor: B92, 15.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vizner: Razgovori licem u lice?

Beograd, Vašington -- Vlasti u Beogradu i Prištini spremne da počnu intenzivan proces, a možda i stupe u direktne pregovore, rekao Frenk Vizner.

"U Beču ćemo se ponovo odvojeno sastati sa albanskom i sa srpskom stranom", rekao je predstavnik SAD u pregovoračkoj trojci Kontakt grupe u intervjuu za Glas Amerike. Vizner je rekao da će direktan dijalog odmah biti organizovan kada dve strane budu iznele ideje za koje se oceni da predstavljaju osnovu za razgovor licem u lice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Napominjući da nisu promenjeni osnovni principi Kontakt grupe iz novembra 2005, Vizner je istovremeno potvrdio da je "trojka" spremna da razmotri sve ideje koje iznesu dve strane.

"Radimo na tome da to bude intenzivan i uspešan angažman, želimo da vidimo da li možemo da izgradimo mostove između zacrtanih pozicija. Nisam spreman da nagađam šta će jedna ili druga strana staviti na sto, jer je za to prerano", kaže Vizner.

Upitan da li će SAD podržati jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova ako ne bude ostvaren napredak, Vizner je odgovorio da ono što se desi posle 10. decembra spada u ingerencije vlada suverenih država.

"Naglasili smo i da će ono što dve strane budu radile do 10. decembra, zavisno od kvaliteta njihovih ideja, uticati na ono što se desi posle tog datuma", rekao je Vizner.

Na pitanje šta će se desiti posle 10. decembra, Vizner je uzvratio podsećanjem da je mandat "trojke" ograničen jer je njen zadatak je da pripremi izveštaj za Kontakt grupu, odnosno za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, koji će se temeljiti na onome što bude ostvareno do tog datuma.

"Tu prestaje naš mandat, a ono što bude usledilo, zavisiće i od odluka vlada suverenih država", napomenuo je Vizner.

Upitan, na kraju intervjua, kakvu poruku, u stvari, Vašington ima za Srbiju, Vizner je odgovorio: "Dobro razmislite o situaciji. Ne zaboravite da SAD imaju dugoročne i jake odnose sa Srbijom. Želimo da te odnose obnovimo i da ih i dalje energično gradimo. Ali, isto tako želimo mir i stabilnost u regionu. Pitanje Kosova mora biti rešeno."

Pregovori o statusu Kosova biće nastavljeni 30. avgusta u Beču, odvojenim razgovorima predstavnika SAD, Rusije i Evropske unije, s delegacijama Beograda i Prištine, a domaćin pregovora će biti predstavnik EU Volfgang Išinger.

Samardžić: SAD da odustanu od NATO-države

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić pozvao je SAD da na početku novih pregovora odustanu od stvaranja NATO-države u vidu nezavisnog Kosova. On kaže da taj projekat nema nikakve veze sa ekonomskim oporavkom Kosova i sa srpsko-albanskim pomirenjem, a najmanje sa evropskom budućnošću ovog dela Evrope.

Prema njegovim rečima, takva država bi služila samo geopolitičkim i vojnostrateškim ciljevima SAD i mafijaškim klanovima na Kosovu i Metohiji, a mirnodopska i prosperitetna budućnost naroda Kosova bila bi trajno onemogućena.

"Srbija je iz tih razloga odbacila predlog Martija Ahtisarija, koji je u svom aneksu 11 zagovarao instaliranje NATO države na Kosovu i Metohiji", kaže on.

Samardžićeva izjava treća je izjava zvaničnika Srbije poslednjih dana kojom se SAD optužuju da žele da na teritoriji Kosova stvore NATO-državu. Najpre se oglasio bivši član pregovaračkog tima Srbije Leon Kojen, a potom je reagovao portparol Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević.

Reakcije na pomenute izjave čitajte u posebnoj vesti

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.