Izvor: Blic, 18.Feb.2008, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vizner: Očuvanje mira veći izazov od nezavisnosti

Specijalni američki izaslanik u pregovaračkoj "trojci"za Kosovo pod čijim se okriljem odvijala poslednja runda pregovaračkog procesa o statusu srpske pokrajine Frenk Vizner izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je kosovska skupština iskazala predanost izgradnji multietničke države u kojoj će sve etničke zajednice uživati jednaka prava.



"Drago mi je što je parlament naglasio posvećenost novog Kosova poštovanju svih tačaka Ahtisarijevog plana. To su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odlične vesti kada je reč o izgradnji mulitetničke države koja je veoma važna. Nadam se da će se to realizovati u miru i u bezbednoj atmosferi. Drago mi je što su snage NATO-a na terenu da zaštite sve zajednice i očuvaju mir", rekao je on intervjuu za "Glas Amerike".

Vizner dodaje da sledi vreme suočavanja sa novom realnošću i njenim implikacijama. Na pitanje da li će i kada bi Sjedinjene Američke Države mogle da priznaju kosovsku nezavisnost, Vizner je rekao:

"Odluku o priznavanju nezavisnosti doneće američki državni sekretar u konsultacijama sa predsednikom. Treba sačekati, a moguće je da će to biti već u ponedeljak. Znate stav SAD i znate šta je predsednik Buš rekao prilikom posete Tirani, ali ipak treba sačekati", rekao je Vizner.

On dodaje da tek predstoje brojni izazovi.

"Priznavanje nezavisnosti je mali izazov u poređenju sa važnošću očuvanja mira. I srpski lideri i lideri kosovskih Albanaca uveravali su međunarodnu zajednicu i ključne države da neće biti nasilja. To je poruka koja mora doć do običnih ljudi i mora da bude poštovana. Kosovu predstoji dug put izgradnje instiutucija i uspešne ekonomije."

Vizner ne očekuje da će razlike Moskve i Vašingtona u stavu o kosovskoj nezavisnosti biti uskoro prevaziđene.

"Iskreno, mislim da će biti potrebno neko vreme. Žao mi je što se Rusija protivi ovakvom ishodu procesa. Još nisam siguran koji je njen interes, ali sada je ključno za sve aktere, uključujući i Moskvu, da sve protekne u miru", rekao je Vizner.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.