Vizner: Moguć nastavak pregovora o Kosovu

Izvor: Politika, 16.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vizner: Moguć nastavak pregovora o Kosovu

Zapadne diplomate priznaju da je novo odlaganje okončanja kosmetskog pitanja potrebno da bi se "smekšali" Rusi, dok ruski ambasador u Beogradu tvrdi da rezolucija zasnovana na Ahtisarijevom planu neće proći SB UN

Američki izaslanik za Kosovo Frenk Vizner dopustio je juče u Prištini mogućnost budućih pregovora Srba i kosovskih Albanaca o Kosovu i Metohiji, nagovestivši time još jedno odlaganje u rešavanju pitanja budućeg statusa pokrajine.
"Razgovarali smo o mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rešenja koje bi uključilo period dodatnih razgovora o statusu", rekao je Vizner novinarima posle sastanka sa liderima kosovskih Albanaca, dodajući da o tome još nije donet nikakav zaključak, preneo je Tanjug izveštaj Rojtersa.

Ovim je Vizner praktično priznao da Vašington nije neosetljiv na položaj Brisela kada je reč o rešenju za status južne srpske pokrajine. Insistiranje administracije Evropske unije da se pitanje KiM rešava u Ujedinjenim nacijama, odnosno da se status Kosova reši novom rezolucijom Saveta bezbednosti, čini se, primoralo je Amerikance da se odreknu brzine i rokova koje su sami nametali za odluku o konačnom statusu.

I ministar spoljnih poslova Italije Masimo d'Alema juče je u odvojenim razgovorima sa predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom u Beogradu potvrdio da se njegova zemlja zalaže da se do konačnog rešenja budućeg statusa KiM dođe rezolucijom u SB UN. Tadić i D'Alema su ocenili da bi jednostrano priznavanje nezavisnosti KiM, mimo odluke Saveta bezbednosti, bilo najlošije rešenje.

Međutim, glavna prepreka da se priželjkivana rezolucija na osnovu plana Martija Ahtisarija donese je – protivljenje Rusije. Kako zapadne diplomate same priznaju, novo odlaganje okončanja kosmetskog pitanja potrebno je upravo da bi se "smekšali" Rusi.

Jer, od odluke da Kosovo bude nezavisno se ne odustaje. Cilj budućih pregovora bio bi, prema objašnjenju Frenka Viznera, da se "pokaže da su iscrpljeni svi napori za dogovor o statusu". "Važno je da se nezavisnost postigne putem rezolucije SB UN", rekao je američki ambasador.

Apelujući na kosovske Albance da zadrže mir i ostanu disciplinovani, kako je preneo Asošijeted pres, Vizner je obećao da će se SAD snažno zalagati "za brz ishod", ali je rekao da "ne može da navede datum kada će to biti".

Direktor za evropska politička pitanja u britanskom ministarstvu spoljnih poslova Entoni Smit izjavio je juče da je "od izuzetne važnosti" da nova rezolucija o KiM, zasnovana na planu Martija Ahtisarija, bude usvojena u SB UN, i to uz podršku Rusije. "Pregovori su još u toku, mada se o tome možda ne govori u medijima, ali i dalje radimo na tome", rekao je Tanjugu Smit koji je juče završio trodnevnu posetu Kosmetu.

Na pitanje šta ako Rusija ipak ne bude dala svoju saglasnost za usvajanje nove rezolucije o Kosovu, Smit je rekao da će o tom momentu razmišljati kasnije, ako se tako nešto desi.

Međutim, prema rečima Aleksandra Aleksejeva, ambasadora Rusije u Srbiji, "rezolucija zasnovana na planu Martija Ahtisarija neće proći u SB UN".

"Za status KiM apsolutno je neophodno rešenje koje bi bilo prihvatljivo za obe strane. Rezolucija koja bi se zasnivala na interesu samo jedne od strana neće proći Savet bezbednosti", rekao je Aleksejev u intervjuu Tanjugu.

On je objasnio da je zato rešenje za Kosovo i Metohiju moguće postići samo pregovorima Beograda i Prištine i dodao da će to biti pozicija i predsednika Rusije Vladimira Putina na predstojećem sastanku sa američkim predsednikom Džordžom Bušom.

"Niko ne sme da preuzima na sebe odgovornost da formuliše interese jedne od strana koje učestvuju u tom procesu. Rusija nema takvih ambicija", rekao je Aleksejev.

Italijanski ministar Masimo d' Alema je predložio juče da se nastave pregovori Beograda i Prištine o budućem statusu Kosmeta, koji bi bili vremenski oročeni i koji bi za svoj krajnji cilj imali da Kosovo postane nezavisna država, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima. Premijer Vojislav Koštunica je, međutim, odbacio takav predlog, a prethodno je u razgovoru s D'Alemom i predsednik Tadić rekao da je za Srbiju neprihvatljiva nezavisnost Kosova i Metohije.

Premijer Koštunica odbacio je predlog da novi pregovarački proces na bilo koji način bude uslovljen prihvatanjem nezavisnosti KiM, istakavši da je Srbija uputila sasvim drugačiju inicijativu za nove razgovore i na taj način izrazila jasnu spremnost da konstruktivno učestvuje u pronalaženju kompromisnog rešenja, koje bi se zasnivalo na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

B. Baković

-----------------------------------------------------------

Aleksejev: Besmisleno oročavanje

Povodom inicijative francuskog predsednika Nikole Sarkozija da se pokrenu novi pregovori koji bi bili oročeni na šest meseci i nakon kojih bi u slučaju neuspeha plan Martija Ahtisarija automatski stupio na snagu, Aleksejev je rekao da u tome ne vidi nikakav smisao.

"Rusija ne smatra da Ahtisarijev plan samo prostim protokom vremena, bez suštinskog promena, može postati zadovoljavajući. Zato ta inicijativa o automatskom stupanju na snagu Ahtisarijevog plana kroz šest meseci ili koliko god kod nas izaziva dosta pitanja. Mi smatramo da je taj plan jednostran i neprihvatljiv", rekao je on.

Tanjug

[objavljeno: 16.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.