Izvor: B92, 02.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vizne olakšice, prva runda

Beograd -- Tehnički deo pregovora EU i Srbije o viznim olakšicama bio je posvećen upoznavanju predstavnika Srbije sa detaljima sporazuma.

Kako je za B92 izjavila šefica kancelarije za pridruživanje Evropskoj Uniji u Vladi Srbije Tanja Miščević deo razgovora odnosio se i na kategorije građana koji mogu da računaju na to da će uskoro lakše dolaziti do viza.

"Reč je o širokim kategorijama, o kojima se i ranije govorilo, dakle studenti, eksperti, poslovni ljudi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državni službenici, ali sa preciznijim definisanjem da se broj kategorija povećava", kaže ona.

Miščevićeva kaže da je razgovarano i o kalendaru budučih pregovora: "Već u januaru nas očekuje naredna runda za koju moramo jako dobro da se pripremimo jer će se razgovarati o konkretnim elementima, posebno o kategorijama i posebno o dokumentima koji su za te kategorije potrebni".

Prema njenim rečima, postupak izdavanja viza u konzulatima članica EU u Srbiji će biti prilično uprošćen. Tako, na primer, studentima će uglavnom biti dovoljna dva osnovna dokumenta - potvrda od univerziteta i poziv neke institucije u Uniji.

Miščevićeva kaže da će sporazum o viznim olakšicama i o readmisiji trebalo bi da bude zaključen u martu sledeće godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.