Izvor: B92, 08.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vizne olakšice i readmisija

Beograd -- EU bi mogla zatražiti readmisiju oko 100.000 državljana Srbije, ali se ne očekuje da će oni biti vraćeni u Srbiju naglo i masovno.

Direktorka Kancelarije za pridruživanje EU Vlade Srbije Tanja Miščević rekla je da bi delegacije Srbije i EU trebalo da 20. decembra u Briselu nastave tehničke pregovore o sporazumima o olakšavanju viznog režima i readmisiji. Miščevićeva je rekla da tim Srbije treba da sastavi tekst sporazuma, kako bi se u Briselu razmotrio, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre svega, sporazum o readmisiji.

Namera je da se sporazumi zaključe i stupe na snagu do kraja sledeće godine, rekao je novinarima šef Biroa za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, član pregovaračkog tima Dražen Maravić.

Posle decembarske runde, sledeća bi bila polovinom januara u Beogradu, a zatim bi, početkom marta, bila poslednja runda pregovora o olakšavanju viznog režima i readmisiji. Ostali deo procesa zaviši od procedure u Evropskoj uniji, rekao je Maravić.

Maravić je kazao da se pre stupanja sporazuma na snagu ne može očekivati olakšavanje viznog režima u celoj Evropskoj uniji, ali postoji mogućnost da pojedine članice Evropske unije odluče da to učine ranije.

Potrebna integracija povratnika

Članovi pregovaračkog tima Srbije naglasili su da sporazum o readmisiji podrazumeva obaveze i koristi za obe strane i da je dužnost Srbije da omogući svojim državljanima koji nemaju regulisan statusa u zemljama Evropske unije da se vrate i ponovo integrišu.

Bez integracije povratnika, proces ne može biti zaokružen, a Evropska unija je izrazila spremnost da finansijski pomogne u realizaciji tog procesa i da to formuliše u preambuli sporazuma o readmisiji. Po zaključivanju sporazuma, otvoriće se mogućnost pristupa veoma velikom fondu Evropske unije koji je namenjen integraciji vraćenih građana.

Cilj sklapanja sporazuma o readmisiji jeste uvođenje jednoobraznog postupka između članica Evropske unije i Srbije, pošto je Srbija već sklopila više bilateralnih sporazuma o readmisiji sa članicama Evropske unije.

Šefica Odseka za readmisiju MUP-a Srbije Zorica Đokić rekla je da je Srbija od 1996. zaključila 13 bilateralnih sporazuma o readmisiji sa 15 zemalja, od kojih su 11 članice Evropske unije.

Ona je kazala da je od 2003, kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije preuzelo nadležnost za readmisiju građana, do novembra ove godine, Srbija dobila ukupno 21.962 zahteva za vraćanje njenih građana, a da su nakon provere državljanstva i identiteta, odobrena 16.832 zahteva.

Na pitanje kako će u tom procesu biti tretirani kosovski Albanci, ona je rekla da će biti moguć povratak svih za koje se utvrdi da su državljani Srbije i čiji se identitet potvrdi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.