Izvor: Politika, 22.Sep.2014, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoki službenički savet nadgleda ponašanje činovnika

Izmenama Zakona o državnim službenicima prvi put je uvedena obaveza da se svi podaci o poštovanju kodeksa donetog još 2008. godine slivaju na jedno mesto

Državni službenici moraće ubuduće da povedu malo više računa o svom ponašanju s obzirom na to da je odnedavno uvedena obaveza državne uprave i vladinih službi da informacije o poštovanju Kodeksa ponašanja državnih službenika dostavljaju Visokom službeničkom savetu.

Do sada takva obaveza nije postojala, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pa ni kompletan uvid o poštovanju kodeksa, a kršenje njegovih pravila tretira se kao lakša povreda radne dužnosti, ukoliko zakonom nije određeno da se radi o težoj povredi radne dužnosti.

Malo je onih koji se, pokušavajući da obave neki posao, nisu susreli s bahatim i neljubaznim službenicima koji su ih deset puta vraćali zbog neke sitnice, a da pri tome nisu našli za shodno da im objasne šta je to u čemu greše. Ovakvo ponašanje je, prema kodeksu, nedopustivo još od 2008. godine, kada je ovaj akt donet, ali, sudeći po iskustvima većine građana, ovaj detaljno sročeni dokument služi za skupljanje prašine.

Možda je razlog tome što zakon do sada nije obavezivao državnu upravu i vladine službe da informacije o poštovanju kodeksa bilo kome prosleđuju, pa nije bilo moguće ni videti ko, gde i kako poštuje propisana pravila.

Izmenama Zakona o državnim službenicima, koje je Skupština Srbije nedavno usvojila, prvi put je uvedena obaveza da se svi podaci o poštovanju kodeksa slivaju na jedno mesto – u Visoki službenički savet. Javnost, kako kaže zakon, ima pravo da bude obaveštena o tome kako državni službenici treba da se ponašaju. Posle ovih izmena, javnost će moći, ili bi bar trebalo tako da bude, i da sazna od Visokog službeničkog saveta ima li onih koji, prema izveštajima koji će tu stizati, krše pravila ponašanja. Građani na svojoj koži svakog dana mogu da se uvere da takvih ima. I to ne malo.

Pomenutim kodeksom je, na primer, propisano da je „državni službenik dužan da materijalna i finansijska sredstva koja su mu poverena u vršenju poslova koristi namenski, ekonomično i efikasno, isključivo za obavljanje poslova i da ih ne koristi za privatne svrhe”.

Prema pravilima kodeksa, „državni službenik je dužan da se ponaša na način koji doprinosi očuvanju i podsticanju poverenja javnosti u integritet, nepristrasnost i efikasnost organa”. Državni službenik na položaju, kako nalažu pravila, dužan je da vodi računa da ponašanjem na javnom mestu ne umanji ugled položaja i organa i poverenja građana u državnu službu.

 Da se ovih pravila iz kodeksa činovnici drže, državni revizor ne bi pronalazio onolike nepravilnosti u trošenju državnog novca, a ne bi bilo ni onih koji državnim autom obavljaju nedeljnu kupovinu, na pijaci, ili u supermarketima. Takvih i dalje ima, uprkos svim pisanim pravilnicima, uredbama, odlukama...

M. Čekerevac

objavljeno: 22.09.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.