Više objektivnosti, a manje navijačkog žara nekih iz Evropskog parlamenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2020, 19:49

Više objektivnosti, a manje navijačkog žara nekih iz Evropskog parlamenta

Redovni godišnji Izveštaj o napretku država kandidata i potencijalnih kandidata će biti objavljen tokom juna i sadržaće kao i svake godine ocene o stanju u oblasti svih segmenata vladavine prava, ekonomskog domašaja reformi i dobre uprave, a ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović očekuje da će izveštaj svakako referirati i na način i uspešnost suočavanja Srbije sa pandemijskim izazovom.

Takođe, očekuje da će izveštaj notirati i ukupan doprinos i pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije drugim državama, kao i zajedničkom delotvornom radu tima za Evropu i doprinosa koji je Srbija pokazala aktivnom finansijskom kontribucijom u fond za istraživanje vakcine protiv Kovid-19.

"U odnosu na sve ono što smo obuhvatno sproveli u pogledu kvalitativnih unapređenja izbornih uslova, a čijem formulisanju su svedočili i učestvovali posrednici iz EP Bilčik i Fajon, očekujem da EK prepozna demokratsku i transparentnu proceduru unapređenja demokratskih izbornih uslova", kaže Joksimović.

Takođe, kako kaže, imajući u vidu "pojedine visoke tonove koje možemo čuti iz grupacije socijaldemokratske provenijencije EP prema vlastima u Srbiji, a čiju okosnicu čini SNS kao aktivni pridruženi član Evropske narodne partije, očekujem da pokažu više objektivnosti i vrednovanja rezultata, a manje navijačkog žara podrške političkim strankama u Srbiji koje su im politički bliže".

"SNS nikada nije zloupotrebljavao svoje članstvo u EPP pozivajući ih da nas brane od napada Socijaldemokrata iz Evropskog parlamenta. Oni koji iz Srbije pišu tugaljiva pisma i lamentiraju nad manjkom demokratije, ostavili su nakon decenije vlasti Srbiju koja je išla unazad u procesu reformi i evropskih integracija, izborne zakone i uslove koje sada mi menjamo da bi se učvrstila demokratska praksa u Srbiji, kolabiranu ekonomiju koju smo od 2014. podigli na stabilne noge na čemu građanima i Vladi Srbije cela EU i međunarodne finansijske institucije odaju priznanje", navela je Joksimović.

Navodi i da je medijska scena bila pod potpunom kontrolom oligarhijske grupe i nijednim jedinim pokušajem da se medijska scena u Srbiji uredi.

"Ova Vlada je pripremila transparentan i sveobuhvatan Nacrt medijske strategije koji će regulisati i urediti medijske odnose i scenu Srbije", navodi ministarka.

Navodi i da je novac koji je ulazio u Srbiju iz EU na netransparentan i za građane nevidljiv način trošen, bez projekata lokalnog razvoja i infrastrukture, a čime su dodatno slabili važnost i potrebu evropskih integracija, iako su imali proliferaciju proevropske retorike.

Ne želeći da dalje nabraja, Joksimović, međutim, poručuje da neće nemo slušati neutemeljene napade o urušavanju evropske ideje i demokratije u Srbiji "od onih koji su ostavili praznu ljušturu svoje proevropske retorike, a za čije je vreme vršenja vlasti Srbija hodala unazad".

Ona navodi da će vlada saslušati sve utemeljene kritike i usvojiti ono što je smisleno i ispravno, "ali ne i da se tako olako i činjenicama neutemeljeno napada demokratski korpus vrednosti u Srbiji koja je ozbiljan kandidat i zemlja u pristupnom procesu, čiji su građani osnove demokratije, slobodnih izbora, kontrole podele vlasti i pluralizma uspešno savladali i dokazali da smo zrelo demokratsko društvo koje zna da ide napred i da se razvija, koje zna i ume da pokaže otpornost i funkcionalnost i u najtežim okolnostima ne urušavajući temeljne demokratske vrednosti".

"Naravno da ima još posla i da nije zaokružen proces potpune institucionalne konsolidacije, ali Srbija je danas zrelo demokratsko evropsko društvo i zemlja i to prepoznaju i u EU, ali što je još važnije, to prepoznaje većina građana Srbije", zaključila je Joksimović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.