Više novca za srpske medije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2017, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više novca za srpske medije

Ugovor o finansijskoj podršci koja je dodeljena na konkursu Sekretarijata za finansiranje informisanja na srpskom jeziku u zemljama u okruženju, potpisan je danas i predviđa višestruko veća finansijska sredstva nego prošle godine.

Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, ugovor su potpisali pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić i predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara Dragan Crnogorac.

Produkciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Hronike istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema", koja se emituje na Radio-televiziji Vojvodine, kao i izdavanje lista na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu "Izvor", Sekretarijat je na nedavno završenom konkursu podržao sa ukupno 3.390.000 dinara.

Prošlogodišnja podrška koju je Zajedničko veće opština iz Vukovara dobilo iznosila je 200.000 dinara.

"Mi znamo da ni sredstva koja smo ove godine odobrili nisu dovoljna za potpuno stabilno funkcionisanje medija na srpskom jeziku u Hrvatskoj, ali je ovo prvi korak u promeni negativne tendencije koja je, praktično, vodila ka gašenju ove vrste podrške. Opredeljenje da se pomoć našim medijima u dijaspori povećava je jednodušno, počev od predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, do svih nas u Sekretarijatu", naglasio je Štatkić.

Predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara, Dragan Crnogorac istakao je da srpski mediji u Hrvatskoj bez pomoći iz matične zemlje, uključujući i onu koju dobijaju na konkursima koje raspisuje Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, ne bi opstali.

"Otuda i naša zahvalnost za podršku koja nam omogućava da trajemo i čuvamo jezik i pismo kao ključne elemente očuvanja nacionalnog identiteta", naveo je Crnogorac.

Kada je o Hrvatskoj reč, Sekretarijat je, pored projekata Zajedničkog veća opština, podržao i projekte Radija Banska Kosa iz Belog Manastira (160.000), Radio Dunava iz Vukovara (350.000) i Radio Borova iz Borova Sela (400.000), pa je ukupna vrednost podrške informisanju na srpskom jeziku u toj zemlji u 2017. dostigla 4.300,000 dinara.

Tokom 2016. godine iznos te podrške bio je 600.000 dinara.

Pored pomoći srpskim medijima u Hrvatskoj, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama je ove godine višestruko povećao i podršku medijima na srpskom jeziku u Mađarskoj i Rumuniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Više novca za srpske medije u zemljama u okruženju

Izvor: Blic, 14.Jun.2017

Ugovor o finansijskoj podršci koja je dodeljena na konkursu Sekretarijata za finansiranje informisanja na srpskom jeziku u zemljama u okruženju, potpisan je danas i predviđa višestruko veća finansijska sredstva nego prošle godine...Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, ugovor su potpisali pokrajinski...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.