Više novca za plate službenika

Izvor: Politika, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više novca za plate službenika

Poslanici Skupštine Srbije razmotrili su juče više od trećine amandmana podnetih na predloženi zakon o budžetu za iduću godinu, po kome planirani prihodi iznose 639,6 milijardi, a rashodi 654,4 milijarde dinara. Od ukupno 108 amandmana, dva, koje se odnose na preraspodelu sredstava za pravosuđe, podnela je vlada, a prihvatila je i dva poslanička amandmana, tako da je prvobitni zakonski predlog izmenjen sa ukupno četiri amandmana. Po jednom od njih, koji su podneli poslanici DS-a Nada Kolundžija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Marko Đurišić, iznos za zarade zaposlenih u skupštinskim službama povećaće se sa 320,6 miliona na 323,66 miliona dinara.

Vlada je prihvatila i amandman predsednika Romske partije Srđana Šajna koji je predložio da se 100 miliona dinara izdvoji za pomoć poljoprivrednicima romske nacionalnosti čime bi se, u procesu readmisije, pomoglo većem broju socijalno ugroženih, raseljenih i izbeglih Roma, od kojih mnogi imaju iskustva na sezonskim poslovima. Amandmanom je predviđeno da se iz budžeta izdvoji 6,5 miliona dinara za humanitarni projekat "Dekada Roma".

Poslanici opozicije, inače, izneli su niz zamerki na izdatke u budžetu i na metodologiju budžetskog knjigovodstva. Kako je rekla Jorgovanka Tabaković, poslanik SRS-a "uvredljivo je da se u Zakonu o budžetu na jednom mestu kao izvori finansiranja budžetske potrošnje nađu krediti koji su obaveza budućih generacija, donacije koje su navodno bezuslovni pokloni, a prihodi od prodate imovine se troše na pokriće budžeta".

Poslanik Aleksandra Jerkov, iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, predložila je da se iznos od 200 miliona dinara planiran za putovanja poslanika preusmeri na Savet za borbu protiv korupcije, sredstva namenjena za avio-službu vlade usmere obolelima od raka, a 20 miliona predviđenih za usluge po ugovoru Vojnoobaveštajne službe za zaštitu životne sredine, 200 miliona za usluge Ministarstva spoljnih poslova za pridruživanje EU.

Poslanik DHSS–LDP Vladan Batić predložio je da se troškovi potpredsednika vlade smanje sa 19,9 na 9,9 miliona dinara, kao i da se smanje troškovi za putovanja generalnom sekretarijatu vlade sa 69 na 19 miliona.

--------------------------------------------------------------------------

Za nagrade zaposlenima u pravosuđu 250 miliona

Vlada Srbije juče je podnela dva amandmana koji se odnose na preraspodelu rashoda u pravosuđu, a na osnovu Protokola koji su potpisali predstavnici Ministarstva pravde i sindikata i kojim se nudi Program rešavanja viška zaposlenih. Za sprovođenje socijalnog programa u pravosuđu budžetom se sada predviđaju dve jednokratne isplate od po 5000 dinara neto na ime novogodišnje nagrade. Na osnovu smanjenja rashoda, smanjenjem broja državnih službenika i nameštenika, sledeće godine će biti isplaćivane stimulacije za ostvarene rezultate rada.

Novac za sve ove "nove stavke" predloga budžeta biće obezbeđen smanjivanjem planiranih iznosa za plate, dodatke, naknade i za socijalne doprinose na teret poslodavca u ukupnom iznosu od 250 miliona dinara.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.